Правителството налива 4,5 млрд. лв.

Икономика
17:33 - 24 Март 2020
3997
Правителството налива 4,5 млрд. лв.

Правителството ще мобилизира за бизнеса ресурс от 4,5 млрд. лв. Това обяви от трибуната в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той представи мерките на кабинета за борбата с кризата, предизвикана от коронавируса. 

Борисов каза още, че за капитализирането на Българска банка за развитие са предвидени 500 млн. лв. 200 млн. лв пък са насочени за затруднения при изплащането на безлихвени потребителски кредити. 

"Банковата система трябва да я държим свежа и здрава. Част от банкерите ги познавам и знам, че колкото една банка сега е по-гъвкава, по-мила и си разбира клиентите – толкова повече хора после ще дойдат при тях", коментира премиерът. 

"Отлагаме плащането на данъци до 30 юни – но това ще доведе до 600 млн. лв. по-малко в хазната", предупреди министър-председателят. 

Той съобщи още, че Министерски съвет ще гласува за Великден и 50 млн. лв. за най-нуждаещите се пенсионери. 

"Да, ако трябва и дълг ще направим - засега не виждам защо да задължавам следващото поколение", допълни Бойко Борисов. 

Премиерът не можа да отговори колко точно ще са загубите за българската икономика. 

"На края на месеца ще видим, като почнем да плащаме. И като видим колко е износът. Сигурен съм, че числата са огромни", лаконичен беше той. 

Борисов за пореден път каза, че целта е – пикът на епидемията да дойде колкото се може по-бавно. 

"А представете си пързалката, ледената, да е морга! И ще видите - има ли лекарство – пак няма да можете да си намерите места по заведенията!", скара се на журналистите Борисов .

Икономически съвет няма да има, информира още премиерът. "Ето, имаме Съвет за тристранно сътрудничество, не можем да не се допитваме до тях - допитваме се до всички", добави той.