Правосъдие без милост: Ето кой праща и 10-годишните в затвора

Северна територия в Австралия отказва да намали възрастта за наказателна отговорност

Топ
17:25 - 17 Октомври 2024
1883
Правосъдие без милост: Ето кой праща и 10-годишните в затвора

Деца на 10-годишна възраст отново могат да бъдат вкарани в затвора във федералната Северна територия на Австралия, след като правителството там намали възрастта за наказателна отговорност, предаде BBC.

Австралийските щати и територии са подложени на натиск да повишат възрастта за наказателна отговорност от 10 на 14 години, в съответствие с други развити страни и съветите на ООН.

Миналата година Северна територия повиши възрастта за наказателна отговорност на 12, но новото правителство на Либералната партия на страната, избрано през август, каза, че

е необходима крачка назад, за да се намалят нивата на младежката престъпност.

Според правителството връщането на възрастта на 10 години в крайна сметка ще защити децата, въпреки че лекари, правозащитни организации и местни групи оспорват тази логика, като изказват мнение, че изследването показва, че законите няма да намалят престъпността и ще засегнат непропорционално децата на аборигените и жителите на островите в протока Торес.

Северната територия вече затваря деца с 11 пъти по-висок процент от всяка друга юрисдикция в страната и почти всички от тях са аборигени.

Новото правителство посочи, че има мандат след смазваща изборна победа след кампания, която обещаваше да бъде твърда срещу престъпността. Възможността да се криминализират по-малките деца ще им помогне да ги отклонят от бъдещи престъпления, аргументира се правителството.

Много места в цяла Австралия обявиха, че са в хватката на кризата с младежката престъпност, а поредица от инциденти с насилие тази година предизвикаха въвеждането полицейски час за младежи в град Алис Спрингс, Северна Севера.

Главният министър на Северната територия Лиа Финокиаро каза, че нейното правителство е получило мандат от гласоподавателите да действа и че промяната ще позволи на съдилищата да се "намесят" в живота на младите престъпници и да ги подложат на програми, предназначени да се справят с първопричините за техните престъпления.

Правителството също обмисля и затягане на правилата за освобождаване под гаранция.

Въпреки това, изследвания както в световен мащаб, така и в Австралия показват, че лишаването от свобода на децата ги прави по-вероятно да извършат повторно престъпление и често има негативно въздействие върху тяхното здраве, образование и заетост.

По-рано тази година доклад на Австралийската комисия по правата на човека - независима федерална агенция - констатира, че политиката се ръководи от "популистка реторика "строга срещу престъпността"" и че правителствата трябва вместо това да реинвестират парите, похарчени за затваряне на деца, в услуги за подкрепа.

Докато парламентът на Северната територия обсъждаше законопроекта в сряда, 16 октовмти, около 100 души се събраха на протест.

Комисарят по въпросите на децата Шахлийна Мъск каза пред BBC, че има "структурен расизъм в сила в съдебната система за младежи в Северната територия", като изтъкна, че е по-малко вероятно аборигенските деца да бъдат предупреждавани, по-вероятно да бъдат обвинени и преследвани чрез съдилищата и по-вероятно да бъдат задържани под стража, отколкото нарушителите, които не са аборигени.

По думите ѝ, ако се започне да се работи за справяне с първопричините за престъпността, ще имаме по-малко от тези деца, които извършват повторни престъпления.

Адвокатите също се опасяват, че законите могат да спрат инерцията за повишаване на минималната възраст за наказателна отговорност в други щати и територии.