Правосъдното министерство предлага по-високи възнаграждения за адвокатите

Все повече са отказите от поемане на служебни защити, аргументират се от ведомството

Новини
17:51 - 04 Октомври 2024
3620
Правосъдното министерство предлага по-високи възнаграждения за адвокатите

Министерството на правосъдието предлага увеличаване на възнагражденията за правна помощ. Посочва се, че от приемането на Наредбата през 2006 г. до момента размерът на адвокатските възнаграждения е променян само веднъж през 2021 г. Тогава максималните размери на възнагражденията са увеличени с различен процент, като максималният е 40%, а минималните размери се запазиха без промени.

Вследствие на това се наблюдава неудовлетвореност на адвокатите от размерите на адвокатските възнаграждения. Все повече са и случаите на отказите от поемане на служебни защити, както и на заличаване от Националния регистър за правна помощ на адвокати. Това затруднява нормалното функциониране на системата за правна помощ и води до недоволство и недоверие у гражданите, отбелязват от ресорното министерство.

Публикувани за обществено обсъждане промени предвиждат най-ниските възнаграждения за правна помощ да се увеличават двойно, а най-високите и последно актуализирани през 2021 г. възнаграждения с 26%. За останалите ще бъде приложим процентът на инфлацията, съответно изследван към 2009 г. и 2015 г.

Предвиждат се и възнаграждения за нови правни средства за защита на граждани, въведени с последните измененията и допълненията в Закона за правната помощ през 2022 г. - консултации и подготовка на документи за производства по издаване на индивидуални административни актове и тяхното оспорване по административен ред и представителство пред извънсъдебни органи и в извънсъдебни процедури.