Пред провал ли е кабинетът?

Борбата за политическата власт е между олигархията, подчертават анализатори

Политика
13:30 - 29 Юли 2021
9330
Пред провал ли е кабинетът?

След серия консултации между партиите и лъч на надежда, че консенсусът за новото правителство най-после чука на вратата, днес в пленарната зала всичко се срина. Срути го парламентарният шеф на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Афектирани от декларациите на Христо Иванов и партиите на протеста, че служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков непременно трябва да намерят място в редовното правителство, от ИТН неочаквано атакуваха Василев, обвинявайки го, че е откраднал интелектуална собственост.

„Нещата отиват към провал”, беше първата реакция на депутатите в кулоарите на парламента тази сутрин. Интерпретациите на новата обстановка обаче изглеждаха съвсем различно вляво и вдясно на пленарната зала.

„Този срив между трите партии не е окончателен, има време... Просто Мая и ДБ трябваше да изядат няколко шамара, защото взеха да имат много претенции. Любопитна е обаче атаката към служебния министър, защото това е атака към президента”, коментираха пред Lupa.bg червени народни представители.

Вдясно и самият Христо Иванов обаче съзряха зад интригата дългата ръка на Движението за права и свободи. Според лидера на тъмносините служебните министри са атакувани, защото са разплели схемите на ДПС.

"Посочихме три имена, които се ползват с огромно обществено доверие, то се базира на тяхната дейност като министри срещу корупционните схеми, особено на ДПС. Самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора, т.е. явно на предишен етап са оценили тези факти като релевантни. Това не са наши номинации", подчерта Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Тук според мен се вижда една много дълга ръка на координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов срещу мене”, директно заяви и служебният финансов министър Асен Василев след залпа на ИТН, изстрелян по него. „Странно защо първо ме каниха за министър, а сега излизат с това", риторично попита той.

Любопитното е, че сутришните изявления на Йордан Цонев от ДПС сякаш напълно потвърждават неговите думи.

"Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия кабинет, а те изпълняват неговите политики”, отсече Цонев в студиото на Нова тв.

Към момента и „Демократична България”, и „Има такъв народ” се замерят с обвинения, че тласкат страната към нови избори. ИТН обаче едва ли ще го допуснат, защото са наясно, че този път няма да са печеливши. Както е казал народът – един път стомна за вода, втори път стомна за вода...

„Трябва да се има предвид нещо много просто - борбата за политическата власт е между олигархията, а народът го няма никъде и на никой не му пука за него”, гласят от друга страна коментарите на анализаторите в социалните мрежи. И съвсем не са далече от истината.

Както Lupa.bg вчера информира, американското посолство, ДПС, в някаква степен „Демократична България” и шепа олигарси са факторите, които определят какво да се случи у нас в най-близко бъдеще. 

Снимка: Агнес Методиева