Преди изборите: ЕС се бори с руската дезинформация

ЕС
13:14 - 03 Юни 2024
1237
Преди изборите: ЕС се бори с руската дезинформация

Миналият месец екипът на Европейския съюз за борба с дезинформация развенча видео на руски език в YouTube, в което се казва, че граждани бягат от "диктатурата" в Полша и търсят убежище в Беларус, близък съюзник на Москва, предаде "Ройтерс".

Видеото разпространяваше повтарящи се прокремълски наративи за Варшава, че тя поддържа агресивни милитаристични намерения и за демократични провали в Полша и други страни в ЕС.

Според екипа за борба с дезинформацията този клип е част от по-широка руска кампания за дезинформация, срещу която Европа се бори преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

Видеото отговаря на модел: свързаните с Русия уебсайтове вземат прокремълско съдържание от контролирани от държавата издания или прокремълски акаунти в социалните медии, преопаковат го, включително с превод, и го разпространяват по нови канали, за да го насочат към по-широката аудитория от ЕС.

Русия е обвинявана, че е водила кампании за дезинформация, насочени към избори в Съединените щати, Европа и Великобритания през последното десетилетие, въпреки че Москва отрече, че използва дезинформация, за да повлияе на общественото мнение.

Според оценката на американското разузнаване от 2023 г. Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в почтеността на изборите по света.

Редица европейски държави предупредиха за предизборен скок на дезинформацията. Но въздействието й е трудно да се определи.

Джак Стъбс, главен разузнавач във фирмата за анализ на социални мрежи Graphika, каза, че опитите за влиение от страна на Русия, Китай и други участници, включително вътрешни групи, имат потенциала да нарушат онлайн разговорите около предстоящите европейски избори.

Повечето държави от ЕС водят собствена борба срещу дезинформацията, но ресурсите варират и експертите казват, че европейските усилия са разединени.