Преди конгреса на БСП: Тръгна подписка за оттеглянето на оставката на Нинова

Политика
11:30 - 20 Януари 2022 (обновена)
5890
Преди конгреса на БСП: Тръгна подписка за оттеглянето на оставката на Нинова

Подписка с искане оставката на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова от председателския пост в БСП да бъде оттеглена е стартирала сред социалистите в сряда, научи Lupa.bg. По наша информация събраните парафи вече били над 200 от близо 900 делегати на заседанието на конгреса, насрочено за събота. Засега подписката била разпратена само на определени членове на Националния съвет, но бесепари прогнозират, че най-късно до петък ще добие огромен мащаб. 

Припомняме, на 22 януари другарите се събират в зала 1 на НДК, където трябва да отчетат анализ върху изборните резултати на Столетницата от трите национални вота за парламент от 2021 г. и този за държавен глава, както и да утвърдят подадената от Нинова оставка заради загубите. Ако това се случи, БСП влиза в нов процес за пряк избор на председател, като и Нинова вече заяви, че смята отново да се кандидатира за поста, и опонентът й Крум Зарков вече даде залог за победа и лидерско място.

Не е изключено обаче с въпросната подписка и допълнително решение за промяна на дневния ред, всъщност конгресът да се превърне в своеобразна процедура по гласуване на вот на доверие на досегашната председателка, уточняват пред медията ни делегати на висшия форум.

Пред социалистите обаче продължава да тегне неизвестността на Омикрон вълната. В началото на седмицата опозицията поиска незабавно отлагане на заседанието, което ще събере над 1000 души на закрито за повече от 8 часа, мнозинството от които пътували с автобуси от провинцията. На страниците на партийния в. "Дума" обаче вече се появи официалното обявление за свикването на другарския сбор. 

В същото време обаче от столичното РЗИ са категорични, че моментът за провеждането на конгрес изобщо не е подходящ и лично шефът на звеното д-р Данчо Пенчев заяви мнение, че той трябва да се отмени. По тази причина червените продължават да стоят в неведение и на нисък старт дали изобщо конгрес ще има. По информация на Lupa.bg заповедта за отмяната на всички конгресни мероприятия се чака до края на 21 януари (петък).