Предлагат въглищните централи да работят само през зимата

Актуални новини
12:57 - 10 Февруари 2022
2087
Предлагат въглищните централи да работят само през зимата

България да използва електроенергия, произведена от въглищните централи, само през зимата, когато е пиковото потребление на енергия е вариант, който ще предложим на Европейската комисия. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на пленер „Възможни решения на енергийните проблеми и преодоляване на климатичните предизвикателства”.

Ключовият проблем в Плана за възстановяване е отказът от въглищата. Вероятно ще настроим индикатора по друг начин – не да е определящо кога излизаме от въглещния сектор, а как да намалим емисиите – да продължим да ползваме въглища, но не през цялото време. На нас сега ни трябват заради пика на консумация на електрическа енергия и ние може да ги ползваме само когато има крайна необходимост, а през другото време да ползваме повече ВЕИ, обясни Сандов, като сравни принципа с функцията на студения резерв.

Според министъра трябва да заложим на големи проекти за фотоволтаични централи и за вятърни централи в морето.

Сандов уточни, че в момента ЕК разглежда плана ни, като от наша страна се правят донастройки, които
обаче да не променят основните индикатори.

В понеделник той ще замине за Брюксел, където ще обсъди новата програма "Околна среда", към която от комисията също имат забележки. В нея са предвидени над 800 млн. лв. за мерки за въздуха - разширяване на програмата за смяна на отоплителните уреди, както и подпомагане на закупуване на електромобили, но според ЕК 660 млн. от тях не са допустими, защото новата програма трябва да е основно насочена към решения, базирани на природата, или подходи, които решават няколко въпроса.

Затова министерството смята програмата за смяна на уредите да включа и инсталация на ВЕИ, най-вече фотоволтаични инсталации на покривите на домакинствата. "Процедурно сега това е много трудно и трябва да забързаме процеса, да има по-силно децентрализирана мрежа, за да може домакинствата да са не само консуматори, но и производители на енергия", заяви Сандов.

Според министъра инсенераторът за изгаряне на отпадъци в София няма как да се случи, тъй като няма време за този програмен период, а ЕК оттук нататък не финансира такъв тип проекти, затова най-добре е Столична община сама да се откаже от проекта. За да бъде компенсирана, има готовност да се мисли как може тези средства - около 235 млн. лв., да бъдат използвани за проекти, които да са полезни за столичани.

Относно РДФ отпадъците пък имало два варианта - да продължат да се пренасочват към циментовите заводи, или да се изгради друга инсталация за изгаряне, но това трябва да е с други средства, защото няма как сегашният проект на София да бъде пренасочен. Възможно е това да е и частна инсталация.

Още 265 млн. лв. от старата програма ОПОС няма да могат да бъдат усвоени, прогнозира екоминистърът. Те са за водните проекти, които няма да имат време да се реализират в този програмен период. Затова с Брюксел ще бъде обсъдено какви други проекти биха могли да се реализират, за да не се изгубят средствата. Вариант е да се направи мащабна информационна кампания за залесяване, също и за укрепване на язовири и свлачища.