Председателят на ЕП: Не пресолявайте манджата с промените в климата

Игнорирането на интересите на региони, които разчитат на въгледобива, ще създадем огромно социално напрежение

Новини
09:38 - 27 Декември 2019
2121
Председателят на ЕП: Не пресолявайте манджата с промените в климата

Давид Сасоли предупреди, че "заливането" на европейците с темата за борбата с промените в климата е толкова вредно, колкото и бездействието срещу глобалното затопляне, отбелязва изданието Deutsche Welle, цитирано от БГНЕС. 

Председателят на Европейския парламент (EП) каза в интервю за германската медийна група "Функе", че мерките срещу климатичните промени трябва "да бъдат справедливи" спрямо общности в Европа, които още разчитат на индустриите, свързани с въглеводородите.

"Ако игнорираме интересите на региони, които разчитат на въгледобива, например, ще създадем огромно социално напрежение. Може да се окаже, че в дългосрочен план такива политики не работят", отбеляза Сасоли. 

Въпреки предупреждението в интервюто, бившият водещ на новините в Италия, който преди 10 години стана политик, казва, че приветства обявената от Урсула фон дер Лайен "Зелена сделка" за Европа, която предвижда ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г. 

"Предвидените 100 милиарда евро за климатичен преход трябва да отидат в тези области, които ще бъдат засегнати най-тежко от преминаването към "зелена" енергия", коментира лидерът на ЕП. Обявеният от председателката на Европейската комисия план среща съпротива в държави като Полша, Унгария и Чехия, които разчитат на енергия, произвеждана от захранвани с въглища електроцентрали, припомня Actualno.com. Трите бивши комунистически страни все още не са обявили подкрепа за "Зелената сделка" на Фон дер Лайен.

Междувременно президентът на Чехия Милош Земан разкритикува глобалната борба с климатичните промени като прекомерна и я сравни с нова религия, предаде ДПА.

"Разискванията около климатичните промени се превръщат в нова религия. Затова позволете ми да бъда еретик", заяви 75-годишният Земан в традиционното си коледно обръщение.

Земан предупреди, че Европа трябва да е нащрек да не изостане икономически от други райони в света заради множеството мерки за защита от климатичните промени. Чешкият президент също така разкритикува стотиците хиляди протестиращи, които в редица масови демонстрации поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш, който е разследван за измама със субсидии от ЕС. "В една парламентарна демокрация, каквато ние сме и ще продължим да бъдем, правителствените ръководители идват и си тръгват от власт въз основа на резултатите от свободни избори. Точка", заяви чешкият президент.