Председателят на ф-я „Македония” пред Lupa.bg: Българите в РСМ остават извън Конституцията?

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски спъва евроинтеграцията на Скопие, заяви Виктор Стоянов

Общество
16:15 - 09 Юни 2023
3634
Председателят на ф-я „Македония” пред Lupa.bg: Българите в РСМ остават извън Конституцията?

Разговорите  за вписването на българите в Северна Македония в Конституцията забоксуваха. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отказва да даде съгласието си за това и постави условие първо Скопие да влезе в ЕС, а след това българите в основния закон.

 „Това  искане на Мицковски е невъзможно да бъде изпълнено, тъй като преговорната рамка изисква българите да бъдат вписани в македонската Конституция преди евроинтеграцията. И тъй като депутатите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ са 44 в парламента, решаваща е тяхната дума. 80% от опозицията трябва да се обяви против искането им, но това също няма как да стане. Затова, според мен българите няма да бъдат вписани поне до май, догодина, когато са предсрочните парламентарни избори. Битката за това ще бъде до изтощение”, коментира пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

 „Мицковски не е разбиран от своите избиратели за решението му за българите. Така че вместо да затвърждава позициите си пред тях, той ги отблъсква”, посочи Стоянов.

По думите му, ако българите бъдат приети в Конституцията на Северна Македония, те ще имат квоти за работа, за участие в съдебната система и местната власт. Ще имат право да се обучават на майчин език, да имат училища и университети.

През април Северна Македония започна подготовката за промените в Конституцията, с които българите ще станат част от нея. Министърът на външните работи Буяр Османи заяви пред българския си колега Николай Милков, че България няма място място в този процес, защото конституцията е вътрешен въпрос.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски бе категоричен, че най-голямата македонска опозиционна партия няма да гласува подготвените промени в конституцията на страната, които ще вкарат и българския етнос в основния закон.

Премиерът Димитър Ковачевски от своя страна коментира, че вариантите са ясни - от една страна интеграция в ЕС, а от друга - изолация.