Председателят на ф-я „Македония” пред Lupa.bg: Имам забрана за влизане в РСМ за 1 г.

Заповедта е издадена на централно ниво и е без аргумент, обясни Виктор Стоянов

Общество
17:30 - 24 Януари 2023
2634
Председателят на ф-я „Македония” пред Lupa.bg: Имам забрана за влизане в РСМ за 1 г.

Имам забрана за влизане в Северна Македония без правно основание и аргументация. На връчения ми документ пише, че забраната е въз основа на заповед, издадена на централно ниво. На документа няма срок за нея. Служителите на гранична полиция на Северна Македония ми каза, че срокът е за 1 година. Това заяви пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

 „Опозиционната партия „Левица” ме вкара в списък за поставяне на черен печат, след като аз вече съм обявен за персона нон грата. В него добавиха още 5 лица, които са публично известни, някои от тях са политици – Андрей Ковачев и Костадин Костадинов”, обясни Стоянов.

 „Моите европейски и граждански права са нарушени и аз нямам право да влизам в страната, като нямам аргументация за това. Не съм извършил нищо нередно и незаконно в Северна Македония. Ако Скопие има доказателства за моя противоправна дейност, нека да ги представи.  Уведомил съм европейските институции за нарушаването на моите права. Ръководя в западната ни съседка инициативите на фондация „Македония”, а те са свързани със създаване на мостове и сближаване на македонци и българи”.

Вчера в Северна Македония имаше съвет за Национална сигурност. На него Стево Пендаровски предложи да се сложи черен печат на Ангел Джамбазки. Северномакедонският президент е поискал също да се спре достъпа на всеки българин до гроба на Гоце Делчев, който на 4 февруари има годишнина от рождението му.

 „Това е нарушение на двустранния протокол между двете държави за преминаване на границата на стоки, капитали и граждани”. Подобно предложение е нарушение на този протокол, който е от времето на признаването на държавата Македония от наша страна”, обясни Виктор Стоянов.

По думите му преговорите за влизането на ЕС на Северна Македония не са започнали и няма да започнат, докато не изпълнят няколко искания на България, залегнали във френското предложение. „Враждебните действия от страна на Скопие не са предизвикани с нищо. Те не са предизвикани да речем с нови искания от наша страна. Външно министерство продължава да търси партньорство със Скопие, подпомагайки процеса на тяхната евроинтеграция”, посочи председателят на фондация „Македония”.

 Според него нашата политика по отношение на Северна Македония е щадяща за българите там и за тези граждани, които имат добро чувство към България. Голям процент от македонците изпитват симпатия към нас въпреки ежедневната пропаганда, въпреки ежедневната омраза, която се лее към България от страна на политици, медии, общественици.

 „Като държава имаме лостове, с които да подобрим състоянието на българите в Северна Македония, да ускорим процеса по евроинтеграция на Скопие, както и интеграцията на гражданите, които се чувстват българи. Те са сегрегирани, дискриминирани и са извън социума и обществото. България има инструменти в тази посока, които трябва да употреби – да окаже финансова помощ и подкрепа за изграждане на национален план за българската култура, българските дружества, българското влияние в страната. За това не се нуждаем от благосклонността на Скопие”, каза още Виктор Стоянов.