Председателят на ф-я "Македония" пред Lupa.bg: Скопие извърши чудовищен гаф с Андрей Ковачев, няма преговори за ЕС

Северна Македония излъга, че евродепутатът не признава македонския народ и неговия език, заяви Виктор Стоянов

Балкани
16:30 - 10 Май 2023
4612
Председателят на ф-я "Македония" пред Lupa.bg: Скопие извърши чудовищен гаф с Андрей Ковачев, няма преговори за ЕС

Скопие извърши чудовищен гаф с недопускането на Андрей Ковачев на нейна територия. Първоначалните обвинения към Андрей Ковачев бяха, че той не признавал македонския народ и неговия език и затова бил със забранен достъп. Това противоречи на преговорната рамка на Скопие и неговата евроинтеграция. Това коментира пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов по повод недопускането на евродепутата да влезе в Северна Македония на 6 май. 

"Поведението на Скопие помогна на България да се аргументира пред еврообщността защо не подкрепя преговорите за влизането й в ЕС. Албания бе отделена от Скопие миналата година, когато бе подписано така нареченото френско предложение. Очаква се Тирана да отвори 10 преговорни глави през януари догодина, а Скопие ще бъде в застой. Не се вижда възможност българите да бъдат включени в македонската Конституция и затова преговорите няма да започнат преди парламентарните избори през май 2024 г.", прогнозира Стоянов. 

"На 17 май предстои конференция на Комисията по външна политика на ЕП и правителството на Северна Македония в Скопие. Нашите евродепутати Александър Йорданов и Ангел Джамбазки ще присъстват и ще заявят позицията на България. Ще се повдигне въпросът за черните списъци на Северна Македония за български граждани като мен и д-р Милен Врабевски.   

Аз съм в черния списък от 31 юли 2022 г. Все още не ми е дадено обяснение защо. Проведох кореспонденция с еврокомисаря Оливер Вархей и с Дейвид Гир - представител на ЕС в Скопие. Гир ми обясни, че са разочаровани от поведението на Скопие. Документите за моята забрана вече са изпратени към ЕК и са част от преговорния процес на Северна Македония", обясни Виктор Стоянов.  

Вчера Скопие излезе с обяснение защо не допусна българския евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) в страната на 6 май:

"В групата на Ковачев, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село, е имало лица, за които МВР в Северна Македония има информация, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност.

"Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, пише в съобщението, в което се уточнява, че за правителството на Република Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос и за целта всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер", посочват от македонското външно министерство.