Представител на ТЕЦ "Марица Изток 1": Това е първият тежък инцидент

Състоянието на двамата пострадали работници остава критично

Актуални новини
08:41 - 01 Октомври 2019
2626
Представител на ТЕЦ "Марица Изток 1": Това е първият тежък инцидент

Лекарите в старозагорската болница се борят за живота на двамата работници, които пострадаха вчера около 16:30 в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Състоянието им е много тежко, предаде БНТ.

Единият от тях е в кома със силна токсикация и на командно дишане, а показателите му са нестабилни. Състоянието на другия работник, който беше с мозъчно сътресение, снощи се е влошило. Наложи се спешна мозъчна операция.

Дежурният лекар в Университетска болница за активно лечение в Стара Загора др Петко Михайлов заяви, че помладият служител за момента е в стабилно, но критично състояние. Лекарят поясни, че в момента той е на белодробна вентилация.

Двамата работници са извършвали ремонти дейности и при отварянето на шахтата на единия от работниците му прилошава и пада в нея. Колегата му се опитва да помогне и той също пада. Все още не е ясно какво трябва да се очаква от разследването. Към момента образуваното досъдебно производство е за средна телесна повреда, причинена по непредпазливост. Но дали това е причината, тепърва ще се уточнява, след като излезе и становището на инспекцията по труда.

Представителят на ТЕЦ "Марица Изток 1" Тодор Бележков подчерта, че по първоначални данни служителите са вдишали газ и са изгубили съзнание, предава Би Ти Ви.

По думите му специализиран екип организира незабавна евакуация на двамата пострадали и ги
откарва до болницата в Гълъбово. По-късно ранените се прехвърлят в Стара Загора. Единият
пострадал е работник на централата, а другият - от външна фирма.

Бележков обясни, че от дружеството са готови да поемат всички разходи и да осигурят всичко
необходимо за възстановяването на служителите. Според него това е първият тежък инцидент в
ТЕЦ "Марица Изток 1".

От "ЕЙ И ЕС" излязоха с позиция, че са направили всичко възможно, работниците максимално бързо да бъдат транспортиране в болницата и казаха, че са готови да поемат и разходите за последващо лечение.