Представители на Иран и "Хамас" се срещнали в Доха

Те обсъдили укрепване на "оста на съпротивата" срещу Израел

Новини
16:05 - 15 Октомври 2023
3346
Представители на Иран и "Хамас" се срещнали в Доха

Иран и ислямистката войнствена групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, са обсъдили засилването на съпротивата си срещу Израел по време на срещата на техни представители в катарската столица Доха.

Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир Абдолахиан и лидерът на "Хамас" Исмаил Хания са обсъдили начините за укрепване на "оста на съпротива" срещу Израел по време на срещата си вчера вечерта, съобщи днес иранската агенция ИРНА.

"Оста на съпротивата" се отнася до съюз на войнствени групировки срещу еврейската държава.

Израел е заклет враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам. От 90-те години на миналия век Техеран разширява политическите и военните си връзки в региона.

Според ИРНА представителят на "Хамас" халил ал Хая след срещата е повторил стари заплахи и е призовал за унищожаване на Израел.

Aбдолахиан пристигна в Доха след среща със съюзници по време на пътуване в Ирак, Сирия и Ливан, включително с ръководителя на шиитската милиция "Хизбула" Хасан Насрала.

Катар е един от основните поддръжници на "Хамас" от около 15 години. Богатото емирство от Персийския залив подкрепя ислямисткото движение главно политически и предоставя финансова помощ, например за възстановяване на инфраструктурата след израелски нападения. Самият Хания живее в Катар.

В същото време Катар е поел и ролята на посредник в отношенията със Запада. В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц прие емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.