Преговорите с македонците се закучиха, делим си Гоце Делчев и ап. Павел

Свят
14:25 - 12 Април 2019
3004
Преговорите с македонците се закучиха, делим си Гоце Делчев и ап. Павел

Преговорите със Северна Македония за постигане на общо становище по спорните въпроси в историята не са постигнали напредък на последното заседание на общата комисия, което се проведе по-рано тази седмица в София. Председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров съобщи, че големите различния са около личността на Гоце Делчев и трактовки в македонските учебници, според които идването на апостол Павел в Солун е поставило началото на македонска християнска църква.

"Оказа се, че дори античността създава някои проблеми при достигането на бързи решения за това как да бъдат променени онези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна", каза Димитров, цитиран от БНР.

София е изказала възражения и за липсата на прецизност при употребата на исторически географски карти в македонските учебници.

По думите на Ангел Димитров липсата на съгласие не се случва за пръв път в рамките на преговорите в този формат.

"Надявам, че на следващата среща ще се стигне до решение подобно на това, което направихме за цар Самуил. Искрено се надявам, че на следващата среща ще завършим с античното време, но ще направим солидна крачка напред в постигането на обща позиция около бележките с интерпретацията на средновековието“, добави проф. Димитров.

Професор Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, каза, че въпросът за Гоце Делчев е "чувствителна тема за една важна личност“.

"Ние дискутирахме за Гоце Делчев днес и смятаме, че трябва да се продължи разговорът за Гоце Делчев като за една личност, която заедно ще честваме“, каза проф. Георгиев.