Преговорите за кабинет са прекъснати. Отиваме ли на избори?

24-часовият срок за допълнителни разговори изтече, но още няма новини

Политика
12:31 - 19 Март 2024
7595
Преговорите за кабинет са прекъснати. Отиваме ли на избори?

24-часовият срок, който от ГЕРБ-СДС дадоха на ПП-ДБ за допълнителни преговори, изтече. Все още не е ясно дали двете коалиции са постигнали съгласие. Към момента обаче преговорите са прекъснати.

Като основно различие между двете формации се очерта проектосъставът на кабинета. От ГЕРБ-СДС предлагат смяната на шест министри и са заявили, че няма да подпишат коалиционно споразумение, без към него да бъде подписано и приложение 1 със състав на кабинета "Габриел".

Още вчера пък премиерът в оставка Николай Денков коментира, че разпространеният в медиите проектосъстав на кабинета не е приемлив за ПП-ДБ.

Най-големият спор, поне публично, се води около това дали министърът на отбраната Тодор Тагарев да остане на поста си. Тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред медиите, че все още няма новини.

"Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти", заяви Иванов. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обаче коментира, че не е оптимист. "Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", заяви Делян Добрев.

Междувременно от предзидентството потвърдиха, че държавният глава е готов да приеме Мария Габриел, когато тя е готова с решението си за мандата.

След като получи първия мандат от президента вчера, Мария Габриел обяви, че няма да се бавят цяла седмица, а до днес в 12 часа на обяд ще обявят решението си - ще бъде ли изпълнен мандатът. Същото потвърдиха малко по-късно и от централата на ГЕРБ.

Преговорите започнаха веднага след срещата при президента, но вчера политическите формации не успяха да се разберат. Днес разговорите бяха възобновени към 11 часа. 

Очакват се официални изявления от двете партийни централи.