Преходът към електромобили в ЕС "изяжда" 500 хил. работни места

В автомобилната индустрия в момента работят около 5% от всички заети в промишления сектор на Евросъюза

Новини
17:24 - 06 Декември 2021
1411
Преходът към електромобили в ЕС "изяжда" 500 хил. работни места

Европейската асоциация на доставчиците на автомобилни компоненти (CLEPA) заяви, че при пълен преход към електрически превозни средства и пълен отказ от автомобили с двигатели с вътрешно горене, страните от ЕС може да загубят до 500 хиляди работни места.

Тези заключения се съдържат в проучване, изготвено специално за CLEPA от анализатори на PwC Strategy, пише "Комерсант".

Анализаторите са проучили три сценария за преход на ЕС към производство на по-екологични автомобили. Те отбелязват, че толкова масирана загуба на работни места - 500 хил. броя, е вероятна при най-радикалния сценарий, който предвижда пълен отказ от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година.

CLEPA посочва, че в европейската автомобилна индустрия в момента работят около 5% от всички заети в промишления сектор на ЕС. От тях 60% работят в предприятията, произвеждащи автокомпоненти.

"Констатациите от проучването посочват рисковете, които носи за стотици хиляди хора радикалното преминаване към електрически превозни средства", коментира шефът на CLEPA Сигрид де Фрейс. По думите му, "иновациите в автомобилната индустрия вече направиха електрическата технология достъпна за потребителите. Но нуждите на цялото общество не се изчерпват само с това.

Регулаторите би трябвало да бъдат "отворени" за разглеждане на различни варианти за развитие, като хибридни технологии, "зелен" водород и възобновяеми горива." Според CLEPA, това ще стимулира иновациите, "тъй като през следващите десетилетия ще преосмисляме начините на придвижване в пространството".