Премиерът : Газът не може да се носи в джоб, чанта и сак

Новини
14:52 - 22 Май 2019
1853
Премиерът: Газът не може да се носи в джоб, чанта и сак

„Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт“, посочи премиерът Борисов на церемония в Кирково, където заедно с Алексис Ципрас стартираха изграждането на интерконектора с южната съседка.

Премиерът подчерта, че с новия интерконектор България - Гърция "даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ." 

Премиерът припомни, че е инспектирал връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница. България ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена, е подчертал премиерът. 

От своя страна Алексис Ципрас подчерта важността на проекта, като подчерта, че подобни връзки спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа.

„Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона“, каза Ципрас. Той посочи, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод. „Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния“, добави гръцкият премиер.