По заповед на Бойко: Мавродиев е аут от ББР

Държавният трезор отпуснал 75 млн. кредит на фирма с приходи 2000 лева за цяла година

Топ
08:53 - 08 Април 2020
5805
По заповед на Бойко: Мавродиев е аут от ББР

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил изпълнителният директор Стоян Мавродиев, известен като „банкерът на Брендо“, и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени. Това съобщи самият той на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб в отговор на въпрос, "който не му е зададен".

Разпоредил съм на принципала на банката - министъра на икономиката - да свика Управителен съвет и да бъде сменено цялото ръководство, каза премиерът. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. И понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал. И министърт на икономиката, който е принципал на ББР. Разпоредил съм му изпълнителният борд и директор да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел. И понеже не ми отива да кажа... Българската банка за развитие действа като всяка останала банка. Но за народа това е държавна банка. Затова министърът да свиква борд и да освобождава всичко в нея.

Вчера държавната Българска банка за развитие излезе със странно обяснение за поредната спорна финансова трансакция, с която се прочу в понеделник.

Оказа се, че отпуснатият огромен заем в размер на 75 млн. лв. на фирма с приходи от 2000 лв. за цяла година няма да е единична операция, а е част от нова програма на банката, която тя е стартирала по собствена инициатива с цел "увеличаване на ликвидността във финансовата система".

Парите са отпуснати на компанията "Свети Георги Груп", която е обявила едва 2000 лв. приходи за дейността си през 2008 г. и има 50 000 лв. капитал по данни в Търговския регистър. Дружеството е свързано с колекторската компания "С. Г. Груп".

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ББР трябва да даде обяснения за "тази порочна практика".

Пипомняме, че властта разчита на ББР да изграе ключова роля в подкрепата на малкия и средния бизнес в кризата, породена от Covid-19. Финансовата институция ще разполага с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система. Отделно, ББР разполага и със свой наличен ресурс.

Стоян Мавродиев стана известен с космическата заплата от 36 000 лева, гласувана му от борда на държавната ББР.