Премиерът на Етиопия, спечелил Нобеловата награда за мир, издава книга

От нея вече са отпечатани един милион бройки

Новини
20:16 - 20 Октомври 2019
1395
Премиерът на Етиопия, спечелил Нобеловата награда за мир, издава книга

Етиопският министър-председател Абий Ахмед, който спечели Нобеловата награда за мир, издава книга за своята идеология и вече от нея са отпечатани един милион бройки, предаде Асошиейтед прес.

Издаването на книгата предизвика тревога сред някои хора в Етиопия, че може да възникне култ към личността на Абий, който обяви радикални политически реформи, след като дойде на власт миналата година.

Книгата, озаглавена "Медемер", си поставя за цел постигането на приобщаване и съгласие в страната, в която има множество етнически групи и нарастващ проблем с етническите сблъсъци, предава БТА.

Догодина в Етиопия предстоят национални избори, а Абий обещава те да
бъдат честни и свободни. Хора, участващи в представянето на книгата в столицата Адис Абеба, заявиха, че са били изгонени от конферентна зала, определена за събитието.

Книгата ще се разпространява в Етиопия и в САЩ, където има голяма етиопска общност. От канцеларията на премиера казаха, че за рекламирането на книгата не са предоставяни държавни пари, а приходите от нея ще се използват за построяване на училища в Етиопия.

Абий беше удостоен с Нобеловата награда за мир заради постигането на мир със съседна Еритрея и спирането на един от най-продължителните конфликти в Африка и заради политическите си реформи.