Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Новини
15:32 - 25 Октомври 2020
934
Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Премиерът на Пакистан Имран Хан обвини френския президент Еманюел Макрон в "атакуване на исляма", след като европейският лидер критикува ислямистите и защити публикуването на карикатури с пророка Мохамед, информира АФП.

Коментарите на Хан са в отговор на изявлението на Макрон миналата седмица след обезглавяването на френски учител до Париж заради това, че е показал карикатури с пророка в клас за свободата на словото.

Макрон заяви тогава, че учителят "бе убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще".

С няколко съобщения в "Туитър" Хан написа, че изявлението увеличава разделението.

Сега е времето президентът Макрон да зове за изцеление и да не дава пространство на екстремистите, а не да предизвиква още по-голяма поляризация и маргинализация, което неизбежно води до радикализация, подчерта той.

За съжаление той избра да насърчи ислямофобията с атака по исляма, а не по терористите, които извършват насилие, независимо дали става дума за мюсюлмани, бели супремасисти или неонацисти, изтъкна Хан.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

Карикатурите с пророка Мохамед са забранени в исляма.

Богохулството е изключително сложен въпрос в ултраконсервативен Пакистан, където всеки, който обиди исляма, е заплашен от смърт.

С атаката си по исляма, без ясно да го разбира, президентът Макрон атакува и наранява милиони мюсюлмани в Европа и по света, предупреди Хан.

Няколко мюсюлмански държави призоваха за бойкот на френски стоки.

Преипомняме, че вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.