Премиерът на Тайланд иска преговори с Мианмар

Свят
12:17 - 08 Април 2024
804
Премиерът на Тайланд иска преговори с Мианмар

Премиерът на Тайланд Срета Тависин заяви пред Ройтерс, че сега е добър момент за започване на преговори с Мианмар, тъй като според него военният режим, който завзе властта в държавата с преврат през 2021 г., отслабва.

"Сегашният режим започва да губи известна сила", посочи Тависин в интервю вчера и добави: "но дори и да губят, те имат силата, те имат оръжията. Може би е време да протегнем ръка и да сключим сделка."

Тайландският премиер съобщи, че планира да разговаря вътрешно утре с пет или шест души на ключови позиции, сред които са министри от кабинета на Мианмар, висши военни и служители по сигурността. По негови думи целта е да рационализира правителствените политики на съседката на Тайланд.

Срета Тависин също посочи важността на Мианмар за Тайланд. Премиерът, заедно с други тайландски служители са разговаряли с различни заинтересовани лица в Мианмар и международни партньори, включително Китай и САЩ.

"Страната, която може да спечели най-много, ако Мианмар стане обединен, мирен и проспериращ, е Тайланд", коментира още Тависин.

Припомняме, че гражданската война в Мианмар продължава. На 6 и 7 април съюзнически групи против военната хунта, подкрепяни от про-демократично паралелно правителство, са отнели контрола над няколко военни поста и градове, включително части от ключов град на границата с Тайланд.

Бунтът срещу правителството е голямо предизвикателство за хунтата в Мианмар, която организира преврат срещу старото правителство през 2021 г.

Допълнително, Тайланд преследва множество ангажименти с Мианмар, откакто премиерът Срета Тависин дойде на власт през август миналата година. Това включва предоставяне на помощ на Мианмар по хуманитарна инициатива, с цел проправянето на път за преговори между двата враждуващи лагера в страната.

Тайландският парламент е бил домакин на семинар миналия месец за политическата ситуация в Мианмар, който е включвал появата на опозиционери, въпреки възраженията на хунтата.