Тайланд изпраща хуманитарна помощ на Мианмар

Свят
11:09 - 25 Март 2024
761
Тайланд изпраща хуманитарна помощ на Мианмар

Днес Тайланд започна доставки към Мианмар по хуманитарна инициатива, с цел да се проправи път за преговори между двете враждуващи лагери в Мианмар след три години на нестабилност и насилие от военния преврат, съобщават от Ройтерс.

Проектът е част от по-широка инициатива на Тайланд за създаване на хуманитарен коридор, подкрепен от 10-членната Асоциация от Югоизточна Азия (ASEAN).

Първата партида представлява 4 000 пакети с ориз, сушена храна и други жизненоважни продукти, които да достигнат 20 000 души. Доставката е била направена с конвой на Червения Кръст на Тайланд до техния партньор в Мианмар на граничен пункт Mae Sot - Myawaddy. Това е било обявено в изявление на външното министерство на Тайланд.

"Това е демонстрация на добри намерение от страна на Тайланд към народа на Мианмар", заяви заместник-министърът на външните работи на Тайланд Сихасак Пхуангкеткеоу, като добави, че се надяват Мианмар да види мир, стабилност и единство.

Доставките ще бъдат разпределени на три пилотни места в щата Кайин, като ще бъдат наблюдавани от служители на ASEAN.

Сихасак потвърди, че имат готовност да подкрепят диалог между двата лагера, а хуманитарната помощ ще бъде разширена и в други области в бъдеще. Засега той не е дал повече подробности.

От ООН съобщиха, че поне 2.6 милиона души са били разселени заради боевете, а над 18 милиона се нуждаят от помощ.

Мирният план от пет точки на ASEAN, с които генералите на Мианмар се съгласиха през април 2021 г., все още не показва напредък. Наблюдава се недоволство в блока от липсата на ангажираност от страна на управляващата хунта, както и към въздушните им атаки по цивилни райони.

Ангажиментът включва хуманитарен достъп, временно спиране на боевете и диалог, който досега генералите отказват да предприемат. Тайланд се надява, че ще може да изиграе важна роля за района, като сведе боевете до приемливо ниво и насърчи преговори между двата лагера.

Припомняме, че на 1 април 2021 г. в Мианмар се състоя военен преврат, като президентът Вин Мин, както и държавният съветник Аун Сан Су Чжи бяха задържани. Това сложи край на периода на демократично обновяване на страната.

Оттогава гражданската война се засилва между армията на Мианмар от една страна и армиите на етническите малцинства и движението за съпротива от друга.

През май 2022 г. Началникът на отбраната на правителството в сянка на Мианмар призова за международна помощ за въоръжаване на силите за съпротива срещу управлението на военна хунта.