Премиерът Нарендра Моди се имунизира с индийска ваксина

В Индия има повече от 11 милиона случая на коронавирус и 157 000 починали

Свят
12:16 - 01 Март 2021
1731
Премиерът Нарендра Моди се имунизира с индийска ваксина

Премиерът на Индия Нарендра Моди се имунизира с първата доза на ваксина срещу коронавируса, произведена в страната, информира "Ройтерс".

С това той постави начало на мащабна кампания за имунизация в страната. Хората на възраст над 60 г. и тези над 45 г. с хронични заболявания могат да се имунизират срещу коронавируса. Но някои центрове за имунизация имат проблем с портала Co-Win на правителството, използван за координиране на кампанията.

Индия, която има най-много заразени с коронавирус след САЩ, до момента е ваксинирала 12 милиона здравни и други работници от средата на януари, когато започна имунизационната кампания. Целта е до август да бъдат ваксинирани 300 милиона от 1,35 милиарда души.

"Призовавам всички тези, които имат възможност да се ваксинират", написа 70-годишният Моди в "Туитър" и публикува снимка, докато се ваксинира в правителствена болница в Ню Делхи. "Нека заедно да освободим Индия от COVID-19", призова той.

Миналата седмица правителството обяви, че хората ще могат да избират да се ваксинират с произведената в страната COVAXIN или с ваксината на „АстраЗенека”.

COVAXIN е одобрена без данни за ефективността й от последната фаза. Само 11% от ваксинираните са избрали продукта на Bharat Biotech и Индийския съвет за медицински проучвания.

От Bharat Biotech и индийската агенция по лекарствата увериха, че ваксината COVAXIN е безопасна и ефективна. Скоро ще бъдат публикувани резултатите за ефективността й от прилагането върху близо 26 000 доброволци.

В Индия има повече от 11 милиона случая на коронавирус и 157 000 починали.