Преминалите през COVID-19 може да не се ваксинират

Актуални новини
09:52 - 02 Декември 2020
7277
Преминалите през COVID-19 може да не се ваксинират

Когато сме преболедували коронавирус и имаме нива на антитела, т.е. имаме данни за имунен отговор, не е необходимо да се ваксинираме, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев от Медицинския институт към МВР.

"Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил отново. Има вариант този вирус да остане по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите и са се възвърнали", заяви пулмологът пред Нова тв.

Според него, ако се ваксинираме, докато сме носители на вируса, няма да се случи нищо страшно – просто ваксинирането ще бъде безсмислено.

Аз ще съм сред първите, които ще се ваксинират. За мен е задължително да бъда ваксиниран, подчерта д-р Александър Симидчиев.

Лекарят обясни, че ваксина срещу COVID-19 у нас ще пристигне, когато бъде регистрирана от лабораторните агенции и бъде внесена. Той изрази надежда, че преди доставките ще бъде изготвен имунизационен план, който да стартира веднага.

Според него ще има проблем при масовата ваксинация. Възможно е ваксината да бъде транспортирана с т.нар. сух лед, но това може да породи големи затруднения, тъй като това е консуматив, който се изчерпва и температурата ще се повиши, обясни пулмологът.