Пресъздадоха появата на живот на Марс

Открити са азотни съединения, нужни за оцеляването на живи организми

Новини
12:30 - 27 Март 2019
1507
Пресъздадоха появата на живот на Марс

Марсоходът "Кюриосити" откри във вътрешността на кратера Гейл азотни съединения, които са нужни за оцеляването на живи организми. За появата на азотните съединения може да са допринесли падането на астероиди и наличието на газообразен водород в атмосферата на Червената планета, съобщава Journal of Geophysical Research: Planets, цитиран от БТА.

Специалисти от НАСА пресъздали в лабораторна среда ранната марсианска атмосфера, която включвала смес от водород, азот и въглероден диоксид. След това с помощта на инфрачервен лазерен лъч имитирали ударни вълни, които може да са се образували при сблъсъци на астероиди с повърхността на планетата. В резултат се образували необходими за поддържането на живота нитрати.

При това по-рано се смяташе, че наличието на водород би трябвало да възпрепятства образуването на азотна киселина и да допринесе за поява на други съединения, като например циановодород. В крайна сметка с увеличаването на концентрацията на водорода в атмосферата се ускорило образуването на азотна и азотиста киселина.

Според преценките на учените, количеството водород в марсианската атмосфера било достатъчно, за да покрие цялата планета с 20-60-сантиметров слой сол. Не било установено със сигурност дали в древната атмосфера на Марс е имало водород, но експериментът на учените показал, че наличието му не е задължително, за да може грунтът да се обогати с азотни съединения.