Прескъпи зеленчуци провалят Коледния пост на много румънци

Комшиите усещат покачването на цените в пълна степен, въпреки че инфлацията спадна през октомври до 8,07%

Новини
17:22 - 16 Ноември 2023
3509
Прескъпи зеленчуци провалят Коледния пост на много румънци

Един на всеки десет румънци спазва целия Коледен пост, който започна вчера (15 ноември), а една четвърт постят в сряда и петък. Много хора обаче не могат да си позволят да се хранят здравословно през този период, тъй като цените на зеленчуците са се покачили стремглаво в сравнение с предишни години, пише вестник “Адевърул” в статия със заглавие “Цената бие поста”. 

Изданието коментира, че консумацията на зеленчуци се е превърнала в лукс за мнозина, тъй като и по пазарите, и в магазините е в пъти по-скъпо. Въпреки че много основни храни имат ограничена търговска надбавка, това не се усеща в джобовете на румънците. Те плащат повече, защото други продукти са поскъпнали, коментира "Адевърул". 

Проверка на вестника показва, че на пазарите в Букурещ килограм лук струва 6-7 леи (2,4-2,8 лв.), картофите достигат 4-5 леи (1,6-2 лв.), корнишоните скачат на 10 леи (4 лв.) и, а гъбите шампиньон също се продават за 13-14 леи (5,2-5,6 лв.). Килограм хрян струва 15 леи (6 лв.), белият боб, който се консумира много по време на пости, струва 12 леи (4,8 лв.) за килограм. Същото важи и за доматите, които също се продават за 15 леи (6 лв.) за килограм.

Румънците усещат покачването на цените в пълна степен, въпреки че нивото на инфлацията спадна през октомври до 8,07 процента от 8,8 на сто през септември. Храната е поскъпнала с 8,66 процента, сочат данни на Националния статистически институт. 

В същото време постната закуска се оказва не само скъпа, но и вредна. Потребителите, които изберат да започнат деня си по време на Коледния пост с хляб, маргарин, халва, чай или соево мляко, ще консумират до 50 E-та, показва справка на ИНФОКОНС.

Хлябът съдържа до четири E-та, зеленчуковият пастет достига до 13, маргаринът - до 6, халвата има до 3, соевото мляко до 5.