Презареждане за 11 юли: Любен Дилов си уреди депутатско място

Новини
16:30 - 18 Май 2021
4672
Презареждане за 11 юли: Любен Дилов си уреди депутатско място

Любен Дилов е сред късметлиите, които вече са си осигурили депутатско място в следващия парламент. Почти сигурно, интелектуалецът отново ще бъде първи в листата на ГЕРБ в Бургас, въпреки пренареждането на изборните списъци, което предстои за новия вот на 11 юли.  

Дилов обаче си е извоювал победата - той не само е сред фаворитите на Бойко Борисов, но и спечели сериозна цифра от преференциалния вот - 3370 са го предпочели в морския град.

Кандидатите по-надолу в стария списък събраха доста по-малко. Бившият зам.-министър по енергетика Жечо Станков има 3055 преференциални гласа, Ивелина Василева – 1887, Иван Вълков – с 1883, Димитър Бойчев – с 1593, Диян Петров – с 1554.  

Очаква се ГЕРБ да пренареди листите си тъкмо на математическия принцип - според броя преференциите на отделните кандидати в списъка, споделят осведомени от най-голямата партия. Заради вече доказаната бройка симпатизанти на отделните кандидат-депутати на изборите през април, сега напред може да се придвижат хора, които не са били на челни места.

Ситуацията в ГЕРБ се усложнява, след като се заговори за разширение на коалицията им със СДС и "Гергьовден" евентуално с още партии вдясно и център-дясно. Лидерът на СДС Румен Христов пък вчера заяви, че ще поиска от Борисов още места в листите за сините кандидати.  

При всички случаи, за разлика от ситуацията в други партии, бившите управляващи ще включат и нови листа в листите. Твърди се, че не се знае дали основните играчи Даниел Митов и Томислав Дончев ще имат думата за подредбата на списъците с кандидат-депутати. Изпълнителната комисия е със сменен състав и още не е спуснала процедура, по която ще стават номинациите по места, а времето изтича.

Остават по-малко от 20 дни да се изпратят номинациите от областните офиси, които да се одобрят и подредят от централата в София.