Президентът и министри на ключова среща за интерконектора (НА ЖИВО)

Румен Радев нищи тръбата с компанията Ай Си Джи Би, ще имаме ли пълен обем азерски газ до зимата?

Политика
14:00 - 12 Август 2022 (обновена)
3541
Президентът и министри на ключова среща за интерконектора (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев, енергийният министър Росен Христов, премиерът Гълъб Донев и служебният шеф на МРРБ Иван Шишкоя се срещат в този час с представителите на компанията, строила интерконектора с Гърция за пренос на газ към страната, чието официално откриване бе през юли от експремиера Кирил Петков и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. 

БЕХ е основният инвеститор в компанията Ай Си Джи Би у нас, като двама от директорите му влизат в Съвета на директорите на фирмата. Там са и представители на изпълнителя на проекта "Авакс". 

Междувременно от МРРБ публикуваха кадри от инспекцията на интерконектора през седмицата, показващи недовършени работи. 

Радев отбеляза, че проектът е от национална важност и е от съществено значение не само за задълбочаване на партньорството между България и Гърция, но и за постигането на реална диверсификация на доставките за газ, включително за Централна Европа. "Това гарантира стабилно икономическо развитие, но е важно и за реализацията на европейската политика за сигурност и предвидимост на енергийните доставки", каза още Радев. 

По думите му интерконекторът винаги е бил поставян като приоритет между България и Гърция. "Приключването на този геополитически проект в условията на тежка глобална криза и намалени доставки на газ е от особена важност за нашата страна", напомни президентът. 

Той поздрави строителите за извършената работа до момента (въпреки острите критики на служебните министри спрямо състоянието на интерконектора през последните дни - б.р.) и заяви готовност властите да съдействат с всички сили така, че проектът да заработи в пълен обем максимално скоро.

"Надявам се, че интеграционната система и останалите довършителни работи ще бъдат готови скоро", добави Радев и подчерта, че осигуряването на противопожарните дейност също е голямо значение и се надява да се работи при пълна мобилизация. 

От своя страна, представител на гръцкото ръководство на компанията-строител "Авакс" заяви, че от самото начало на строителството осъзнава важността на интерконектора. "Даваме най-доброто от силите и възможностите, за да стане той работещ", каза той.

И даде пример - в края на 2020 г. 35 души, висококвалифицирани специалисти, работещи по проекта, заедно са се разболели от ковид и от компанията се чудели къде да останат те в карантина - в България или Гърция. "В такива трудни условия осъзнахме колко важен е проектът за България и обещахме на нашия премиер Мицотакис да направим така, че Гърция да се гордее с изпълнението на този проект. Мисля, че спазихме обещанието си. И ще направим всичко по силите си, за да бъде довършен", каза още представителят на "Авакс". 

По думите му до края на август - началото на септември ще бъдат готови и всички довършителни работи по проекта. "Мисля, че сме спечелили доверието с извършеното досега, но ако у някого възникват въпроси, по всяко време сме на разположение за разяснения и отговори", увери той. И си послужи с гръцката поговорка: "Вече погълнахме животното, остава само опашката". 

А Радев каза, че всичко трябва да бъде спазено на база националното и европейското законодателства именно в тези последни усилия по окончателното довършване на интерконектора. 

"Имахме малко затруднения да се ориентираме в точните технически изисквания за пускане на обекта в експлоатация, но Ай Си Джи Би ги разясни и сега сме наясно и сме в състояние да се справим. Имаме 2-годишен гаранционен период, в който всички ще бъдем тук на разположение", добави гръцкият представител. 

А една от двете български в управителния съвет на Ай Си Джи Би заяви, че очаква проектът да бъде предаден на възложителя (именно компанията-оператор - б.р.) спрямо всички законодателни изисквания. И добави, че той е национална кауза. "Основните дейности са свършени, но има допълнителни - касаещи узаконяването на проекта", призна обаче тя. И заяви, че е доволна от факта, че строителят възприема довършването на интерконектора като важна задача и с държавническо мислене. 

Ай Си Джи Би вече е в комуникация с "Булгаргаз" кога точно да се пусне точката в Комотини за преноса на азерски газ. Има резервиран капацитет и на Неа Месемврия, и на Сидирокастро за България, заяви още представителката на компанията. 

Гръцкият й колега пък допълни, че това е не просто енергиен проект, а проект за солидарност между двете страни. 

Снимки: Агнес Методиева