Президентът на Азербайджан свиква предсрочни избори

Свят
11:50 - 07 Декември 2023
914
Президентът на Азербайджан свиква предсрочни избори

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев свика предсрочни президентски избори на 7 февруари следващата година, според документ, публикуван от неговия кабинет, предава Ройтерс.

61-годишният Алиев беше преизбран за последен път през 2018 г. за седемгодишен мандат и с до голяма степен потиснато политическо несъгласие е почти сигурно да спечели нов мандат през следващата година.

През септември Алиев нареди светкавична офанзива, след деветмесечна блокада, за да си върне контрола върху завзетата от етнически арменци територия Нагорни Карабах, втора успешна военна кампания за три години.

По този начин той изправи това, което той и повечето в Азербайджан разглеждаха като историческа грешка отцепването на региона в кървав етнически конфликт, който съпътства разпадането на Съветския съюз в края на 80-те и началото на 90-те години.

Подпомогнат от петролното богатство на страната си, Алиев създаде солиден съюз с турския президент Тайип Ердоган, като същевременно успя да поддържа работни отношения както с Русия, така и със Запада, въпреки войната на Москва в Украйна.