Президентът на Чад загина на бойното поле

В понеделник армията обяви "голяма победа" в битката с бунтовниците от съседна Либия

Свят
15:14 - 20 Април 2021
1911
Президентът на Чад загина на бойното поле

Президентът на Чад Идрис Деби Итно загина на бойното поле след три десетилетия на власт, обявиха от армията по държавната телевизия, предадоха АФП и "Гардиън".

Шокиращата новина е оповестена само ден след обявяването на 68-годишния за победител на президентските избори. Итно спечели шести мандат.

От въоръжените сили на Чад поясниха, че Деби е командвал армията през уикенда по време на битка с бунтовници, които предприеха голяма офанзива в северната част на страната. Президентът е починал от получените наранявания по време на боевете.

До последен дъх Деби защитава суверенната държава на бойното поле, обяви говорител на армията.

68-годишният управлява Чад от 30 г.

Армията отбеляза, че 37-годишният син на убития президент, Махамат Идрис Деби Итно, ще го замени на поста държавен глава.

В понеделник армията обяви "голяма победа" в битката с бунтовниците от съседна Либия, като подчерта, че са убити 300 бунтовници и петима войници по време на 8-дневни боеве.

Деби щеше да бъде един от най-дълго управлявалите лидери в света, след като бе обявено, че печели изборите на 11 април. Деби води кампания с обещание да осигури мир и сигурност в региона.