Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове

През последните месеци той се противопостави на приемането на Финландия и Швеция в НАТО

ЕС
17:43 - 30 Януари 2023
1786
Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове

Президентът на Хърватия разкритикува западните нации, че доставят на Украйна тежки танкове и други оръжия в кампанията й срещу нахлуващите руски сили. По думите му тези доставки на оръжие само ще удължат войната, съобщава Асошиейтед прес.

Според Зоран Миланович е лудост да се вярва, че Русия може да бъде победена в конвенционална война. Аз съм против изпращането на смъртоносни оръжия. Това удължава войната, добави той.

Каква е целта? Разпадане на Русия, смяна на правителството? Говори се и за разкъсване на Русия. Това е лудост, каза още хърватският президент.

Миланович спечели президентските избори в Хърватия през 2019 г. като ляв либерален кандидат, контрапункт на консервативното правителство, което в момента е на власт в Европейския съюз и членка на НАТО. Но оттогава той се обърна към популисткия национализъм и критикува политиката на Запада спрямо Русия, както и към Балканите.

Миланович си изгради репутация на проруски настроен. През последните месеци той открито се противопостави на приемането на Финландия и Швеция в НАТО, както и на обучението на украински войници в Хърватия като част от помощта на ЕС за изпадналата в затруднение страна.

След месеци на колебание САЩ обявиха, че ще изпратят 31 от 70-тонните бойни танкове Abrams в Украйна, а Германия обяви, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 и ще позволи на други страни да направят същото.

От 2014 до 2022 г. наблюдаваме как някой провокира Русия с намерението да започне тази война, посочи Миланович. Каква е целта на тази война? Война срещу ядрена сила, която воюва в друга държава? Има ли конвенционален начин да се победи такава държава? Кой плаща цената? Европа. Америка плаща най-малко, каза още той.