Президентът на Казахстан подаде оставка

Нурсултан Назарбаев ръководи държавата 29 години

Новини
16:14 - 19 Март 2019
1554
Президентът на Казахстан подаде оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви в телевизионно обръщение днес, че подава оставка от президентския пост след тридесет години на власт, предаде Ройтерс. "Взех решение да прекратя пълномощията си като президент", каза Назарбаев в обръщението към сънародниците си, цитиран от ТАСС.

78-годишният Назарбаев оглавява Казахстан от април 1990 г., а през 2015 г. беше преизбран за пети мандат, което означава, че е заемал поста почти 29 години.

Преди по-малко от месец Назарбаев уволни правителството. Тогава той се оплака, че "положителните промени не са постигнати" в богатата на петрол държава.

Назарбаев все пак обяви, че ще запази постовете председател на Съвета за сигурност на страната и председател на партията "Нур Отан", а също така ще остане член на Конституционния съвет. "Тоест оставам с вас", подчерта той многозначително в телевизионното си обръщение към народа на Казахстан. 

Председателят на Сената Касим-Жомар Токаев ще изпълнява временно задълженията на държавен глава до произвеждането на президентски избори.