Президентът на Тунис с антикорупционна офанзива

Вчера Сайед обяви също така създаването на кризисен щаб за управление на пандемията

Свят
11:37 - 30 Юли 2021
1731
Президентът на Тунис с антикорупционна офанзива

Президентът на Тунис Каис Сайед, който преди броени дни суспендира работата на парламента за един месец и пое цялата изпълнителна власт, започна и антикорупционна офанзива, предаде Франс прес.

Сайед днес атакува онези, които са ограбили държавните пари. Той каза, че става дума за 460 души, които дължат 13,5 милиарда динара (4 милиона евро) на държавата. Сайед се позова на доклад на комисия, разследваща проявите на корупция и финансовите злоупотреби в Тунис по време на режима на диктатора Зин ел Абидин Бен Али.

"Тези пари трябва да се върнат на народа на Тунис", заяви днес Сайед. За целта той смята да предложи на 460-те души, които са бизнесмени и предприемачи, съдебно споразумение. Те ще върнат парите в замяна на прекратяване на съдебното преследване срещу тях. От възстановените по този начин средства ще се възползват най-слабо развитите райони на страната.

Президентът освен това настоя за подем в производството на фосфат, един от малкото природни ресурси на страната. След революцията в Тунис през 2011 г. производството на тунизийската Компания за фосфат в Гафса рухна заради липсата на инвестиции и честите социални размирици. Сега Сайед настоява производството на фосфат да се върне до предишните нива.

 Той обаче намекна, че отрасълът е бил белязан от подозрения за корупция и спомена във връзка с това, че има хора в парламента, които са защитени от съдебно преследване чрез парламентарния си имунитет.

Няколко часа преди Сайед да направи тези изявления, прокуратурата, която бе поставена под негова власт в рамките на новите извънредни мерки, обяви, че започва разследване срещу няколко партии, заподозрени, че са получавали пари от чужбина за финансиране на предизборните им кампании през 2019 г.

Разследването е насочено срещу умерената ислямистката формация Ан Нахда, която участва във всички управляващи коалиции в Тунис от революцията през 2011 г., както и срещу нейния съюзник Калб Тунес и партията Аиш Тунси. Прокуратурата обаче поясни, че разследването е започнало на 14 юли, преди Сайед да направи спешните промени, които негови критици определиха като преврат.

Много тунизийци, отчаяни от парализата на институциите в страната, икономическата криза и лошото управление на пандемията, приветстваха решенията на президента, които обаче породиха безпокойство сред международната общност. В очакване на нов премиер на мястото на отстранения Хишем Мешиши няколко организации от гражданското общество поискаха от Сайед пътна карта с подробен график за промените в Тунис. Те предупредиха освен това президента да не удължава суспендирането на парламента отвъд 30-те дни, предвидени в конституцията.

Още преди обявената от Сайед днес офанзива срещу корупцията той стана известен с антикорупционните си позиции. В началото на годината той блокира промени, предложени от правителството от Мешиши, заради подозрения в конфликт на интереси и корупция, тегнещи над някои от новите кандидати.

Вчера Сайед обяви също така създаването на кризисен щаб за управление на коронавирусната пандемия, който ще бъде ръководен от високопоставен военен.