Президентът: Не е време за сърдити пози, не участвам в спектакъл

"Депутатите сами приеха да бъдат командвани", отсече Румен Радев

Новини
18:07 - 09 Април 2020 (обновена)
5545
Президентът: Не е време за сърдити пози, не участвам в спектакъл

"Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Българският народ и президентът не са публика, от която да се очакват аплодисменти." Това заяви президентът Румен Радев в извънредното издание на Би Ти Ви с Антон Хекимян "Питай президента" на въпрос за конфликта му с премиера Бойко Борисов.

"Не сме минали границата, всяка власт има нужда от коректив", обясни държавният глава отношенията между "Дондуков"1 и "Дондуков"2. Показали сме единодействие, имахме среща с премиера, по редица важни въпроси,припомни Радев.

"Не мисля, че има проблем между нас. Проблем има, където се сблъсква паниката с реалността. Тази криза се управлява през паника и броене на трупове", отсече Радев. Призовах за реални стъпки и държа да им бъде обърнато внимание, не съм казал да падат ограниченията, уточни президентът.

Румен Радев не скри огорчението си от факта, че премиерът Борисов първи съобщи публично за смъртта на баща му. 

"Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Той го огласи по своя инициатива", обясни държавният глава. 

Според Радев реакцията след ветото му на извънредния закон също е била пресилена.

"Два часа преди ветото звъннах на премиера и му казах – ще налагам вето. Както и на лидерите на всички парламентарни групи. В всички в парламента го приеха - защо трябваше да избухват след това?", попита риторично президентът. Защо беше тази реакция на моето вето, в края на краищата всички депутати го приеха, и тези от ГЕРБ. "Льо Монд" даде положителна оценка на ветото, защо бяха тези реакции, попита Радев.

До този случай президент и премиер са се чували често, но оттогава - не. 

На въпрос от коя категория е Радев - на сития или гладния, президентът обясни, че неговата заплата му позволява неща, които обикновеният българин не може да си позволи. Затова се обадил още през март на кмета на Видин и дарил цялата си заплата за възрастните хора там.

Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха този казус с дарителството, което е личен акт, във фарс. Това е доброволен жест, който се опорочи в парламента, за съжаление, коментира Радев даренията и от страна на управляващите.

На въпрос откъде съпругата му Десислава е взела пари, за да дари тези 10 хиляди, които той обяви, че е дарила, Радев обясни, че тя има своя фондация, която се занимава с набиране на средства.

Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът  идеята за масови изследвания. Той критикува, че страната ни е закъсняла с тестовете.

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна кампания, изброи държавният глава.

Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

Президентът коментира и репликата си към депутатите "Кръгом и ходом марш!", която взриви управляващите, така:

"Депутатите сами приеха да бъдат командвани. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за  заплатите им, обясни президентът защо сам той е изкомандвал депутатите."

 Друга гореща тема в предаването бе критиката на държавния глава към крайните мерки за изолация. "Как ще издържат хората с малки деца да стоят затворени вкъщи. Пуснете Витоша! Там съм виждал как семействата си разпъват одеяла, на достатъчно разстояние един от друг. Българите може да бъдем отговорни", призова Румен Радев.  

"Премиерът е активно обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам някой да се прави на спасител на гърба на страха. А ако нещата се объркат, да бъде виновен Радев", коментира президентът думите на премиера, че не може да избира кой да диша и кой да умре, след критиките за прекалено строгите мерки.  

Хаосът при излизането от мерките може да е много по-голям от хаоса, при който влязохме в извънредната ситуация, отбеляза Радев. И уточни, че не е казал, че сега трябва да се спрат форсмажорните мерки. 

"Ако ние се забавим с икономически и социални мерки, а други държави дърпат мощно напред, ще се случи масова миграция към тях. За мен това е най-лошият сценарий", каза президентът.

"Не говоря за хеликоптерни пари", уточни президентът. 

Този път президентът цитира Атанас Буров: "Безработицата е най-голямата беда за всяко управление, защото ражда болести, глад, мизерия и престъпност." Президентът е свободен и длъжен да дава насоки, да дава послания, да посочва слабости, породени от действия и бездействия, коментира Радев. 

"Коронавирусът е опасност за националната ни сигурност. Да различен е от обикновения грип, инкубационният период е по-дълъг, а и способността да заразява е два пъти по-голяма, устойчив е. Така че, представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки. Трябва да се отчита общата картина, заяви президентът и призова за баланс между здравни, икономически и социални мерки. Досега това не е направено", отчете Радев. 

"В тежки моменти армията трябва да е до своя народ и да помага и аз съм сигурен, че тя ще се включи в битката в епидемията", каза президентът на въпрос дали армията трябва да е в тази роля.

"Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана. Смърт се лее отвсякъде", коментира държавният глава. "Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България. Хората претръпнаха. Аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим", посочи още Радев.

Той отчете, че годишно средно в България умират хора около 2000 човека от усложнения от грип. "Това е в зимния период на месец грубо колко са това - близо 300 човека. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг.

Вчера умряха в България 300 човека, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора", каза още Радев.

"Няма как да свиквам КСНС в тази обстановка, оперативната дейност отдавна започна. Никой не ме пита и предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредното положение", каза Радев.

"Свалих доверието от правителството най-вече заради начина на управляване и израазходване на публичните средства. Сега виждаме същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя с управляващите и го правех, не съм се дръпнал аз, разривът дойде след моето вето", обясни държавният глава.

В края на интервюто върховният главнокомандващ отсече, че вече веднъж се е тествал за вируса, резултатът е отрицателен. „Призовавам хората да отпразнуват Великден както им говори сърцето - вкъщи или пред храма, но със спазването на всички изисквания срещу заразата“, завърши Румен Радев.