Президентът поздрави военнослужещите за празника на Българската армия ( НА ЖИВО)

Новини
09:33 - 06 Май 2021
2175
Президентът поздрави военнослужещите за празника на Българската армия (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев и Върховен главнокомандващ поздрави всички военнослужещи - участници в церемонията за празника на Българската армия на площад "Независимост".

За церемонията, на площада пристигнаха представители на политическите сили - военният министър в оставка Красимир Каракачанов, шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на НС Татяна Дончева, Йордан Цонев, Мая Манолова. 

Денят на храбростта и празник на Българската армия се отбелязва днес с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. 

След водосвета  на бойните знамена и знамената - светини, президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. Под звуците на химна, бяха произведени 20 артилерийски салюта. Последва тържествен марш на Военнослужещите от представителните части, след което се проведоха демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София запонаха с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС ще зарадват любителите на авиацията с изпълнение на полети с вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации ще прелетят самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. Те ще бъдат пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.