Президентът свиква КСНС за корупцията

Новини
11:40 - 03 Април 2019
1742
Президентът свиква КСНС за корупцията

Президентът Румен Радев свиква на 8 април, понеделник, от 13.00 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Решението за заседанието идва десет дни след избухването  на скандала с апартаментите, купени от представители на управляващата партия ГЕРБ на по-ниски от пазарните цени от фирмата „Артекс”. Заради разкритията за придобитите имоти оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта - Ваня Колева, и на енергетиката - Красимир Първанов. Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, се оттегли от постовете си начело на парламентарната група на управляващите, както и от вътрешната комисия в Народното събрание.

По закон членове на съвета за национална сигурност са председателят на парламента, премиерът, министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната и на финансите, шефът на Държавна агенция „Национална сигурност”, началникът на отбраната, ръководителят на разузнаването и секретарят на правителствения Съвет по сигурността. По право участва по един представител на всяка от парламентарните групи. В зависимост от обсъжданите въпроси за участие могат да бъдат привличани и други представители на държавата или партиите.