Президентката на Грузия: Вотът бе руска специална операция. На протест!

САЩ призоваха за пълна проверка на съобщенията за изборни измами

Новини
09:37 - 28 Октомври 2024
998
Президентката на Грузия: Вотът бе руска специална операция. На протест!

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова жителите на страната да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси, предадоха световните агенции.

"Искам да поканя всички вас утре вечер в седем часа на (булевард) "Руставели", за да обявим заедно пред света и пред себе си, че не признаваме тези избори", заяви Зурабишвили на брифинг снощи, като отбеляза, че протестът ще бъде мирен.

Зурабишвили е бивша съюзничка на управляващата партия "Грузинска мечта", но се превърна се в неин яростен критик. Тя нарече вота "руска специална операция".

"Това беше тотална измама, тотално отнемане на гласовете ви", заяви Зурабишвили пред репортери, заобиколена от лидери на грузински опозиционни партии.

Парламентарните избори в Грузия бяха произведени на 26 октомври. Това бяха първите избори в страната, на които бяха използвани електронни урни. Според преброяването на гласовете от 99,64% от избирателните секции, "Грузинска мечта" печели 54,08% от гласовете и има възможността еднолично да състави правителство. Четири опозиционни партии преминаха петпроцентната бариера.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за нарушения на изборите в Грузия, където президентът призова за протести, след като отказа да признае резултатите.

"Занапред ние насърчаваме политическите лидери на Грузия да спазват върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да вземат мерки относно проблемите в изборния процес", се казва в изявление на Блинкън.

Орбан идва в Грузия

Унгарският премиер Виктор Орбан пристига днес на двудневно посещение в Грузия, съобщи правителството в Тбилиси. Той ще се срещне с премиера Ираклий Кобахидзе.

В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС. През лятото Орбан бе на обиколка в Китай, Украйна и Русия, която сам обяви за умиротворителна. Тя бе без съгласието на ЕС.

ЕС призова Грузия бързо и прозрачно да  разследва предполагаемите нередности по време на изборите в събота, за да възстанови доверието в изборния процес. Това се казва в съвместно изявление на Европейската комисия и върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

„ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, на които се основава ЕС, трябва да бъде отменено”, се казва в изявлението.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че смята да включи ситуацията в Грузия в дневния ред в неформалната среща на върха на ЕС на 8 ноември. Тази среща ще се състои в Унгария.

Той също призова ЦИК в Тбилиси и другите компетентни органи да разследват и да се произнесат по изборните нарушения и твърденията за тях.