При нови опити за пресичане на Ламанша загинаха мигранти

Свят
18:03 - 23 Април 2024
1123
При нови опити за пресичане на Ламанша загинаха мигранти

Петима мигранти, включително дете, загинаха при опит да прекосят Ламанша с малка лодка от Франция. Трагедията стана само часове след като британските депутати гласуваха противоречивия законопроект на правителството за Руанда, целящ да спре малките лодки през Ламанша.

Британските медии съобщиха, че 7-годишно момиче, жена и трима мъже са загинали при инцидента край бреговете на Вименрьо в Северна Франция, цитирайки местния общински служител Жак Билан. Около 112 души са били на борда на препълнената лодка, по думите на Билан. Той допълни, че общо 47 души са били спасени като четирима от тях откарани в болница, докато повече от 50 други са избрали да продължат пътуването си към британските брегове. 

Френската брегова охрана пък заяви, че е имало неуспешен опит за пресичане на Ламанша, при който са извадени няколко „безжизнени тела“. По данни на журналисти на Би Би Си в Дувър британската брегова охрана е извела на брега около 70 мигранти, включително жени и деца. Някои споменават и за втора лодка с мигранти. 

Британският премиер Риши Сунак коментира, че трагичният инцидент подчертава необходимостта от неговия план за Руанда. Той изтъкна, че британското правителство иска да попречи на хората да правят опасните пресичания на Ламанша и обвини трафикантите на хора, че си играят с живота на мигрантите. 

Законът за Рунада, който беше одобрен през нощта след серия от гласувания в двете камара ни парламента, признава Руанда за сигурна страна, където могат да бъдат депортирани нелегални мигранти, търсещи убежище на Острова. Мярката обаче е много противоречива и критикувана, че на практика ще бъде в нарушение на човешките права.