Приеха на второ четене промените в Закона за акциза и данъчните складове

Целта е да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива

Новини
14:06 - 02 Февруари 2022
1202
Приеха на второ четене промените в Закона за акциза и данъчните складове

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за акциза и данъчните складове.

Предложенията в него целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

Депутатите решиха движението на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз да приключва, когато получателят получи акцизните стоки, когато те напуснат територията на ЕС и когато акцизните стоки са поставени под режим на външен транзит.

В законопроекта бе дефинирано понятието „независим малък винопроизводител“. Това е винопроизводител, който е правно и икономически независим от който и да е друг винопроизводител, използва помещения, които са физически отделени от помещенията на който и да е друг винопроизводител, и не осъществява дейността си по предоставен лиценз. Когато двама или повече малки винопроизводители осъществяват съвместна дейност и общото им годишно производство не надвишава 1000 хектолитра вино, тези винопроизводители се смятат за един независим малък винопроизводител.