Приеха закона за въвеждане на еврото

Топ
20:17 - 07 Август 2024
1566
Приеха закона за въвеждане на еврото

Народното събрание прие окончателно Законопроекта за въвеждане на еврото в България. 

Парламентът прие да се въведе т.нар. период на двойно обозначаване на цените, в рамките на който цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро.

Това задължение ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.

Със законопроекта не се определя конкретната дата на въвеждане на еврото или официалният валутен курс на лева към еврото. Те ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите членки, чиято парична единица е еврото, и България, се посочва в законопроекта.


След изтичането му двойното обозначаване ще бъде прекратено, за да се даде на гражданите възможност да свикнат напълно с новата валута.

Въвежда се и "период на двойно обращение на лева и еврото". В срок до един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

В периода на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите общата крайна сума, която се заплаща от потребителя, се обявява в издавания фискален/системен бон или в друг документ, регистриращ плащането, в евро и в левове, заедно с официалния валутен курс на лева към еврото.

За времето на двойно обращение при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове.

НС реши Българската народна банка (БНБ) да обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките). За същия период "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция.

Приетият законопроект регламентира и правилата във връзка с адаптирането на информационните системи за работа с евро, както и адаптирането на регистри, счетоводни документи и други документи към еврото.

В срок от три работни дни преди датата на въвеждане на еврото в Република България всички сделки и операции с безналични финансови инструменти се преустановяват, гласуваха депутатите.  Сделките и операциите се възобновяват в първия работен ден след въвеждане на еврото. Всички системи за сетълмент осигуряват възможност за сключване на сделки в евро от тази дата.