Пригожин обвини Шойгу в държавна измяна

От началото на конфликта той е в открита вражда с генералите и служителите на Кремъл

Украйна
11:50 - 21 Февруари 2023
2221
Пригожин обвини Шойгу в държавна измяна

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руския министър на отбраната и началника на Генералния щаб, че са лишили бойците му от боеприпаси и са се опитали да унищожат "Вагнер" - действия, които според него са равносилни на държавна измяна, съобщава "Ройтерс".

Някогашният предприемач в сферата на кетъринга Пригожин, който преди избягваше обществените изяви, от началото на войната в Украйна преди година заема все по-централна роля в руската политика. Неговата група "Вагнер" е начело на продължаващата от месеци битка за град Бахмут в Донецка област в Украйна.

"Просто има пряко противопоставяне. Това може да се приравни на държавна измяна", заявява Пригожин в аудиозапис, публикуван в неговия канал в "Телеграм".

Това е второто подобно съобщение, публикувано от шефа на "Вагнер" за два дни. Вчера той се оплака, че неуточнени руски длъжностни лица умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси предвид продължаващото съперничество между него и част от руския елит.

Видимо разгневен и говорейки с повишен тон, Пригожин обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че умишлено са причинили недостига на оръжие, което по негови думи води до големи загуби сред бойците от "Вагнер", които се сражават около Бахмут.

"Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната дават заповеди надясно и наляво не просто да не се дават боеприпаси на ЧВК "Вагнер", но и да не се помага с въздушния транспорт", твърди Пригожин.

От началото на конфликта Пригожин е в открита вражда с генералите и служителите на Кремъл, които обвинява в недостатъчно усърдие при провеждането на военната кампания срещу Киев. Най-остро той критикува Министерството на отбраната, което упреква, че се опитва да присвои заслугите за постиженията на "Вагнер" на бойното поле.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че групата "Вагнер" е дала над 30 000 жертви от началото на руската инвазия в Украйна, като около 9 000 от тях са убити по време на бойните действия.

Вашингтон поясни, че около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, като с това припомни за вербуването от Пригожин на затворници, които да участват в сраженията.