Пригожин предложил на Украйна местоположението на руските войски

Украйна
12:24 - 15 Май 2023
2254
Пригожин предложил на Украйна местоположението на руските войски

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин е предложил да разкрие позицията на руските войски на украинското правителство.

Войниците на Вагнер са в челните редици на кървавата руска офанзива за превземането на град Бахмут. В замяна на това, че Украйна ще изтегли войниците си от района, през януари Пригожин предложил на разузнавателната ѝ служба да ѝ съобщи позициите на руските сили, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на изтекли документи на американското разузнаване.

Според вестника Украйна е отхвърлила предложението.

Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, публично заплаши да изтегли наемниците си от района около Бахмут, където те са в авангарда на руската офанзива, ако не получат така необходимите им боеприпаси. Той заяви в аудиопослание, че той и хората му ще бъдат смятани за предатели, ако напуснат района. Предложението на Пригожин е дошло чрез контактите му с украинската разузнавателна служба.

Говорител на Белия дом отказа да коментира доклада, който се основава на секретни американски документи, изтекли в платформата за групов чат Discord.