Приключи конференцията за климата: разбраха се, ама не съвсем.

Договорено бе създаване на общ фонд, но не и кой ще плаща за него

Новини
19:39 - 20 Ноември 2022
2450
Приключи конференцията за климата: разбраха се, ама не съвсем.

27-та международна конференция за климата (СОР-27) в Шарм ел Шейх, Египет, приключи със споразумение за създаване на фонд за компенсиране на държавите, засегнати най-тежко от климатичните промени.

Договорено бе създаване на фонд, но не и кой ще плаща за него. Европейският съюз настояваше - напразно - фондът да се попълва не само от развитите държави, които в исторически план носят най-голяма отговорност за вредните емисии, но и от онези като Китай и Индия, които все още носят етикета на "развиващи се", макар и да са израснали отдавна сред водещите икономики в света.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и други водещи участници в преговорите признаха, че постигнатото през последните две седмици не е достатъчно за избягване на по-големи природни бедствия в бъдеще. Под въпрос е постигането на целите, поставени на предишните климатични конференции, за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина, констатира заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс:

"Договореното не е достатъчно голяма стъпка за хората и планетата. Няма достатъчно усилия от големите замърсители да увеличат и ускорят орязването на вредните емисии."

В заключителния текст, приет на конференцията, се говори за разработване на "нискоемисионни" енергоизточници - намек за увеличаване на добивите на природен газ (източник на въглероден диоксид и метан, сочен от политици и лобисти за "по-чист" от въглищата  и петрола). Участниците в СОР-27 не отговориха на призивите за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива, с което предизвикаха разочарованието на британския делегат Алок Шарма:

"Пик на емисиите преди 2025 година, който е необходим според учените, не присъства в текста. Ясно продължение на линията за постепенно отказване от въглищата - няма го в този текст. Ясен ангажимент за намаляване на изкопаемите горива - не и в този текст."