Приложение ще следи здрави ли сме (ОБЗОР)

Здраве
22:18 - 04 Април 2020
2578
Приложение ще следи здрави ли сме (ОБЗОР)

IT секторът се включи безвъзмездно, на символична цена от 1 лев, в борбата с коронавируса в България, като за 10 дни успя да създаде приложение, което да следи здравния статус на българите.

Данните ще се предоставят от гражданите само доброволно, а с тях ще боравят и службите, които досега са компетентни за обработка на лични данни: МВР, РЗИ и националният системен интегратор. Предвижда се системата да включва регистър на всички заразени, като създава множество интеграции, включително с личните лекари, пожарната, доброволци и РЗИ. Приложението ще предоставя и информация в коя болница има налични легла за лечение, като ще могат да се виждат и зелените точки в страната, където коронавирусът все още не е достигнал. То ще помогне и да се вземе решение, на база на данни, кога мерките на извънредното положение в България могат да бъдат олекотени.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Националната информационна система за борба с коронавируса ще улесни работата на граничните полицаи, а най-голяма полза от системата ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

Съоснователят и изпълнителен директор на една от фирмите, разработили националната информационна система ScaleFocus, Пламен Цеков, съобщи по време на представяне на приложението на брифинг в Министерски съвет, че към момента то е в процес на верификация от страна на Google Play и App Store и ще бъде достъпно за потребителите в двете платформи в понеделник.

Той уточни, че ще могат да споделят с Националния оперативен щаб здравните си данни , които ще достигат и до личните лекари, така че те да знаят какво се случва при всеки от пациентите им и да могат да вземат решения на базата на предварително подадената информация. Приложението ще събира и геоданни, за да може Националният оперативен щаб на база също и на разработената централна система да прави анализи къде и как могат да бъдат здравно обслужени хората. Потребителите ще въвеждат своето ЕГН и хроничните си заболявания, ако имат такива, като данните ще бъдат се предавани към Министерство на здравеопазването. Приложението ще предлага и официална информация за COVID-19, предоставена от Министерство.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че участието на гражданите е доброволно и те включително ще могат да изразят съгласие или не за това приложението да изпраща данни за геолокацията им.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че „Информационно обслужване“ като национален системен интегратор ще е в основата на изграждане на електронното здравеопазване, като вече са установени необходимите контакти и се работи в тази насока.

Ивайло Филипов, представител на „Информационно обслужване“ АД, отбеляза, че в националната информационна система са предвидени множество интеграции - с личните лекари, общините, структурите на МВР, включително "Гранична полиция" и „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и РЗИ и доброволците.

Той посочи, че се използва се специализиран софтуер за анализи по подобие на Китай, Италия, Южна Корея, Сингапур и Тайван. Филипов обясни, че е разработена визуализация през географски карти, така че да се публикува достатъчно информация публично и гражданите да виждат собствения си принос, а всеки ден информацията по отношение на смъртни случаи, карантинирани и оздравели се предвижда да бъде презентирана в интернет.