Приморско не иска мидена плантация

Бъдещият развъдник щял да замърси водите в едно от най-красивите и девствени кътчета по българското Черноморие

У нас
18:00 - 13 Февруари 2020
2250
Приморско не иска мидена плантация

Общинският съвет в Приморско гласува декларация срещу изграждането на плантация за отглеждане на бяла мида, която ще изпрати до МОСВ и Басейнова дирекция-Варна. Местните са против издаването на разрешително за експериментално култувиране на деликатеса, тъй като това ще става в района на нос Свети Тома и устието на река Ропотамо.

Според жителите на Приморско една бъдеща плантация щяла да замърси водите в едно от най-красивите и девствени кътчета по българското Черноморие, а рибарите нямало да имат достъп до района. Тъй като е близо и до плажа на Аркутино, фермата щяла да създаде неудобства и за туристите, тъй като мидата се отглежда в плитки води.

Проектът за мидена плантация е на бургаския "Клуб за спортен риболов Гларус". Според шефката на местния парламент Златина Тюлиева технологията за изкуствено отглеждане на деликатеса не била съвсем безотпадна, освен това проектът нямал ОВОС.

Междувременно кметът на Приморско Димитър Германов повдигна въпроса за законодателни промени, които да регламентират издаването на разрешителни за подобни инвестиции. "Това би следвало да става след съгласуване с местната администрация и органите на местното самоуправление, както и след обсъждане с жителите, които в случая са категорично против", заяви Германов.