Принц Хари и Меган готвят удар за крал Чарлз III

Херцозите на Съсекс до дни ще решат дали ще откажат огромна привилегия и отговорност на децата си

Новини
09:50 - 11 Септември 2022
11194
Принц Хари и Меган готвят удар за крал Чарлз III

Промените в Двора на Великобритания продължават с пълна сила, но крал Чарлз III може да получи първия си удар и то не от кого да е, а именно от по-малкия му син принц Хари.

Настават куп промени сред роялите и техните титли заради смъртта на кралица Елизабет II. Най-голямата от тях е, че принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, стават херцози на Корнлоу, принц и принцеса на Уелс. С този акт се затвърждава, че именно Уилям е новият престолонаследник и ще управлява след баща си. 

Кейт пък получи огромната чест да е принцеса на Уелс, наследявайки титлата на покойната вече принцеса Даяна, която е майка на съпруга й. Промените обаче засягат и семейството на принц Хари. Въпреки че той и жена му Меган Маркъл няма да получат нови титли, то това не се отнася за децата им.

Арчи и Лилибет автоматично стават принц и принцеса, тъй като законът предвижда тези титли да принадлежат на всички деца и внуци на настоящия монарх. Има обаче огромна вероятност Меган и Хари да се откажат от тази привилегия за децата си, тъй като многократно са заявявали, че искат те „да имат право на личен живот“.

Това няма да е прецедент в историята на Великобритания. Други членове на кралското семейство вече са отказвали да дадат титлите „принц“ и „принцеса“ на децата си – например принцеса Ан и принц Едуард.

Няма как да не отбележим, че през последните години принц Хари и Меган Маркъл активно показват, че са против кралските си задължения, като дори премахнаха „Негово / Нейно кралско височество“ от публичния си подпис. Все пак те не са се лишили от сегашните си титли. Те станаха херцози на Съсекс, когато сключиха брак през 2018 година.