Природна аптека: Прополисът лекува дори рак

Здраве
20:39 - 30 Ноември 2021
7620
Природна аптека: Прополисът лекува дори рак

Прополисът е най-силния пчелен продукт, който оказва благотворно влияние върху човешкия организъм. Пчелният клей е силно антибактериален, регенерира тъканите, стимулира метаболизма и имунната система на човека и има естетическо влияние.

„Открит” 1970-те и 1980-те години, но вече е бил известен в Древен Египет, където е бил използван за балсамиране на трупове. Също така египтяните са знаели, че успешно лекува много заболявания. В Древна Гърция, прополиса е бил съставка в много медикаменти. В по-модерни времена, е използван като компонент в състава на някои лакове, припомня „Монитор”.

Прополисът е лепкава, смолиста, тъмнокафява субстанция с интензивна миризма. При температура под 15°С, пчелния клей е твърд и ронлив, при температура от 35°С става пластичен и много лепкав, топи се при температура от 100°С.

Пчелите събират прополис от пъпките на някои дървесни видове предимно брези и тополи. В кошера има много малко пчелно лепило, но то изпълнява изключително важна роля. С него пчелите „измазват” вътрешността на кошера, рамките и питите, в които расте пилото. Пчелите запушват всички пукнатини в кошера с прополис.

Ако гризач, например мишка, влезе в кошера, след като го убият пчелите не могат да изхвърлят тялото навън, затова го балсамират като го покриват с прополис. Така предотвратяват разлагането и замърсяването на вътрешността на кошера. Години наред хората са се питали как пчелите поддържат хигиената във вътрешността на кошера.

Как е възможно при температура от 34°С в условия на много висока влажност и наличие на мед и пило, да не възникне масово развитие на всякакви микроорганизми? Точно обратното, вътрешността на кошера е стерилна. Многобройните изследвания показват, че това е така благодарение на пчелния клей.

Пчелното лепило унищожава или спира развитието на бактериите. Не са открити бактерии, които да развиват резистентност към действието му, както например към антибиотици. Ето защо, прополиса може да се използва постоянно и винаги ще бъде ефективно лекарство.

Прополисът оказва пагубно действие върху патогенните стафилококи (стафилококус ауреус), диплококи, стрептококи, туберкулозни микобактерии, гъбички, вируси (например грип и енцефалит), протозои (трихомони и ламблии).

Едновременното лечение с антибиотици и пчелен клей има великолепен ефект. Медицински изследвания са доказали, че прополиса подпомага регенерирането на меките тъкани и дори на хрущялите.

Пчелното лепило стимулира синтеза на антитела и активирането им в човешкия организъм, което бързо елиминира патогенните елементи. Нещо повече, прополиса оказва инхибиторен (потискащ) ефект върху развитието на някои видове рак.

Пчелният клей се използва за лечение на всякакви кожни проблеми

инфекции, циреи, гнойни рани, екземи, акне, микози и кожни алергии. При тези случаи лечението е с много висока ефективност.

Прополисът е много ефикасен за лечение на вирусни инфекции, като например херпес лабиалис, херпес зостер, венозни язви по краката, язви, работещи под налягане и всякакви други наранявания. Използването на пчелно лепило има изключителен ефект при химични и термични изгаряния, измръзвания и радиационни увреждания.

Прополисът оказва добър ефект при лечение на остри и хронични заболявания на носа, фаринкса и гърлото, както и на всички заболявания на устната кухина (млечници, кандидоза) и стоматологични усложнения. Пчелният клей е много ефикасен за постоперативно лечение на рани и борбата с вагиналната трихомоназа.

Прополисът се използва успешно за лечение на микози, влагалищни бактериални инфекции, възпаления и ерозия на шийката на матката. Що се отнася до вътрешните болести, пчелното лепило понижава кръвното налягане, лекува възпаления и язви на стомаха и червата и хемороиди.

Ефективно средство за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и на белите дробове, като например астма или пневмония. Пчелният клей помага при ревматични заболявания и дегенеративни ставни заболявания, хипертиреоидизъм, захарен диабет, възпаления на жлъчния мехур и жлъчните пътища и инфекции на пикочния мехур.

Прополисът има защитно и регенериращо въздействие върху увредените от лекарства или алкохол чернодробни клетки.

Пчелното лепило влияе много положително върху човешкия организъм, тъй като премахва свободните радикали, което отчасти възпрепятства развитието на атеросклерозата и невродегенеративните заболявания (болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, множествена склероза).