Природният газ в Европа поевтинява под 39 евро за мегаватчас

Очаква се повишаване на температурите до края на седмицата, което ще намали търсенето на синьо гориво за отопление

Новини
14:25 - 05 Декември 2023
1027
Природният газ в Европа поевтинява под 39 евро за мегаватчас

Фючърсите на природния газ с доставка януари 2024 г., търгувани на Нидерландския хъб TTF, поевтиняват с 3% под 39 евро за мегаватчас за пръв път от 6-и октомври насам заради трайно ниското търсене, което позволява на региона да поддържа стабилни запаси в газохранилищата. 

Въпреки застудяването, тегленията на газ от хранилищата са минимални в сравнение с предходни години.

Осредненото ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС е 93,9% към 3-ти декември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Резервите на Германия пък са на ниво от 94,73%, във Франция - 94%, а в Италия - 92,9%.

Същевременно се очаква известно повишаване на температурите в голяма част от Европа до края на седмицата, намалявайки търсенето на отопление. Освен това оставащата предизвикателната икономическа перспектива в региона предполага ограничен потенциал за значително увеличение на промишленото потребление в близко бъдеще и респективно на потреблението на газ за небитови цели.

Липсата на съществена реакция на цените на газа на рязкото застудяване в цяла Европа предполага, че

търговците започват да преместват фокуса си към следващия сезон.

Газовите TTF фючърсите за цялото първо тримесечие на 2024 г. се търгуват около 39-40 евро за мегаватчас - близо до нивото на договорите за април (на цена от 38,60 евро за мегаватчас към 14.00 българско време), които бележат началото на шестмесечния летен сезон.

Стесняващата се разлика в цените между зимните и пролетните газови контракти илюстрира нарастващата увереност на пазара, че регионът ще се справи безпроблемно тази зима с оглед на все още много високите нива на съхранение в газохранилищата след първата студена вълна, преминала през Европа.

На този етап лятото догодина изглежда по-предизвикателно, тъй като необходимостта от запълване на местата за съхранение за следващата зима

ще добави известно напрежение към продължаващите геополитически рискове и несигурността около руските доставки.

"Като се имат предвид настоящите прогнози за времето и нашето моделиране на съхранението на газ, виждаме цените през лятото на 2024 г. да са над нивата от 2023 г", посочи Аднан Данани, анализатор в RBC Europe Ltd., цитиран от Блумбърг. Фокусът "бързо се премества към периода, когато съхранението на газ ще бъде разклатено в края на зимата", добави той.

Потенциално по-студената зима в Европа спрямо миналата година ще доведе до запълване на газовите хранилища на около 40% до края на март - под нивото на запасите от 56% в края на зимата през 2023 г., "което би трябвало да подкрепи ценообразуването през лятото на 2024 г. и изглежда се отразява в текущите фючърси", посочи още Данани.