Присъди и постове лесно се раздават от село Саранци 

Защо Р. Овч. не се кандидатира за лидер на БСП, вместо да дърпа конците на Нинова?

Коментар
12:00 - 15 Март 2019
3965
Присъди и постове лесно се раздават от село Саранци 

Знаете ли кой е лидерът на БСП? Не председател де юре, а лидерът - онзи, който дърпа конците, който взима решенията, който назначава, който уволнява, който предлага постове, който контролира гласовете и бюджетите? Това не е Корнелия Нинова. Тя е нечие подставено лице на "Позитано" 20, щом не тя убеждава собствения си Национален съвет кого да излъчи напред в предстоящите избори и щом не тя е способна да дирижира мнението на пленума. 

Румен Овчаров е фактическият шеф на Столетницата. Той "одобрява" излизането на парламентарната й група от пленарната зала и кулоарите, той определя кои са печелившите лица за вота за новия Европейски парламент, той сече с бръснач имената на иначе безспорно утвърдили се фигури. И той държи ключа за гласуванията на пленума. Щом Румен Овчаров предвижда изборна загуба на БСП, ако екслидерът на партията и за трети път избран да е шеф на всички европейски социалисти Сергей Станишев е начело на червения списък, значи пленумът гласува да е друг. Щом беловласият диктатор чертае линиите и профилите за правилните представители на БСП у нас и в Брюксел, значи Корнелия Нинова се съобразява с тях и ги приема.

Ръководството е той. Държи го с 2 лоста - като бивш, но смятан за почетен шеф на градската организация на левите в София, която е и най-голямата по численост в страната, и с преките си "подчинени" в състава на Националния съвет, които представляват не по-малко от 20 гласа. Това са към 20 на сто твърди гласове в полза на Корнелия Нинова при всяко нейно проекторешение за партията, добавени към твърдото й ядро от поддръжници. Т.е. опозицията в БСП на практика е с напълно вързани ръце и всичките й опити да роптае се бламират автоматично, стигне ли се до гласуване. 

Въпросът е друг обаче - защо в последните 5 години, откакто не заема никаква публична длъжност и се е разделил и с депутатското си място, и с шефския пост в ГС на Столетницата, Румен Овчаров играе ролята на диригент. А отказва да пее в хора, който с или без солото на Сергей Станишев все така продължава упорито да фалшиви нотите и разкордирано да се лута между типично балканското "иди ми - дойди ми", дори, когато се касае за европейски вот. Но така е, от вилата в Саранци е лесно да се задава гръмовен тон за заглъхване на ехото от София чак до Брюксел. Най-успешна БСП би била в Европейския парламент не с Елена Йончева или Сергей Станишев. А с Румен Овчаров, нали така? Дано си е построил верандата на къщичката, да се чува по-силно какво нарежда на мишките "долу".