Елена Йончева , а не Станишев - № 1 в евролистата  

Ексклузивно
09:00 - 15 Март 2019
6770
Елена Йончева, а не Станишев - №1 в евролистата 

Депутатката Елена Йончева е сигурният водач на БСП в новия състав на Европарламента, научи първо Lupa.bg. След острото и безкомпромисно изказване на Румен Овчаров, който е бивш шеф на най-голямата червена организация в страната - столичната, че поставянето на Сергей Станишев като водач на листата само би довело до нова изборна загуба, колебаещите се пластове в Националния съвет са се наместили, коментира наш източник. Така повече от 20 членове на пленума, които досега са били на кантар кого да подкрепят за челното място - Йончева или Станишев, под влиянието на Овчаров са взели решение да предпочетат журналистката пред бившия й партньор в живота. 

"В същото време обаче много от тях настояват да подкрепят шефа на Партията на европейските социалисти да получи поне по-високо място в листата, ако не първото",

коментира пред Lupa.bg апартчик от "Позитано" 20 преди напрегнатото заседание на червения пленум в неделя.  

Тъй като Елена Йончева е безспорният фаворит на ръководството на партията и името й се спряга за водач на списъка за Брюксел от няколко месеца, изказването на Овчаров явно показва, че след като е против Станишев да бъде поставен под №1, той подкрепя именно решението на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Преди публично да скастри онези соцструктури, които номинираха Станишев, бившият енергиен министър, известен с властовите си лостове в партията, не бе разкривал позицията си. По наша информация той контролира мнението на между 15 и 20 процента от членовете на пленума. 

"Изборът Йончева да води листата за европейския вот на 26 май е косвена аналогия с избора на БСП да издигне Румен Радев за президент през 2016 г. Тя доскоро бе надпартийна фигура, лицето й е добре разпознаваемо, а езикът й - остър срещу неправдите и тонът - подходящ да отстоява българските интереси в Европейския парламент",

хвалят Йончева на "Позитано" 20. От друга страна обаче, поддръжниците на Станишев не са във възторг, че той хем е шеф на всички европейски социалисти, хем партията, която управляваше повече от десетилетие не успява да го излъчи за водач на собствената си листа. Компромисният вариант според тях е той да бъде поставен в нея поне под втори номер. Куриозното в случая, както социалистите коментират в последните дни, е, че при тази конфигурация Станишев, на когото Йончева бе спътница в живота дълги години, включително докато той бе министър-председател, сега ще му се явява шеф - щом се очертава да е водач на българската делегация. 

Дали Сергей Станишев ще се появи като втори в списъка обаче не е ясно преди окончателното му подреждане, което предстои след пленума в неделя. "Много зависи как той самият ще си отиграе ходовете", коментират в червената централа. Въпреки че лидерът на ПЕС има завиден брой номинации от местните структури, толкова е и броят на резервите, изразени от висши социалисти по негов адрес. Недолюбван от мнозина, особено сред по-консервативно левите в партията и сред членовете на т.нар. крайноляво крило, има реална опасност Станишев дори да изпадне от първата петица на листата. Ако това се случи, ще се стигне до ново сътресение в Столетницата, което може да доведе до допълнителното й отслабване пред електората за следващата порция избори - местните през есента.

"Най-хитрото решение, което той ще може да вземе при споровете в неделя, за да запази досегашните си позиции, е да подкрепи Йончева за водач",

убедени са неговите поддръжници в централата. Така едновременно ръководството ще успее да постигне и търсения баланс между желанията на различните клики в партията, и ще гарантира стабилността в нея, предвид предизборното напрежение.